Si la Candelera plora …

“Si la Candelera plora, l’hivern és fora. Si la Candelera riu, lluny és l’estiu”, en paraules del refranyer. Si avui fa mal temps, l’hivern s’ha acabat; si fa bo encara passarem fred.

Un altre refrany, que fa referència a la flor de l’ametller -aviat no en veurem- diu: “Si la Candelària flora, l’hivern és fora i si no flora, ni dins ni fora”.

Dia dos de febrer és la Candelera, la festa de la purificació, de la llum. Aquesta festa es celebra quaranta dies després del naixement de Jesús, del dia de Nadal, i commemora el ritu obligatori jueu de presentar els infants nascuts al Temple. Aquest dia tanca el cicle de Nadal i per alguns es pot considerar com el moment de la finalització dels grans freds, encara que la meteorologia desmunta, en moltes ocasions, aquesta tesi, com l’any 1956, ara fa 65 anys, que Mallorca veié la nevada més espectacular de totes quantes es recorden.

Era costum que les mares novelles, “parteres”, acudissin al temple parroquial, quaranta dies després del part,  acompanyades de la comare que portava l’infantó per rebre la benedicció sacerdotal. A això li deien “Sortir a Missa” i a la Missa li deien “Missa de la partera”. A partir d’aquest moment la mare ja podia fer vida ordinària.

(Presentació de Jesús al Temple. Wikipedia).

Aquest dia, entre les vuit i mitja i les nou del dematí, a la Seu, s’ha pogut veure un fenomen lluminós que només es pot contemplar aquest dia i la diada de Sant Martí, l’11 de novembre. L’efecte lluminós consisteix en què els raigs de Sol que passen per la rosassa de Llevant de la Seu es projecten sota la rosassa del portal major. Ara li diuen el fenomen del 8.

En relació al fet de si encara hi haurà hivern, o no, me ve a la memòria, un costum similar, en aquest cas dels Estats Units d’Amèrica: el dia de la marmota  (Groundhog Day).

Des de l’any 1886, el dia 2 de febrer, al poble de Punxsutawney (Pennsylvania) la gent està pendent del comportament d’un animal, d’una marmota. Si l’animaló pot veure la seva ombra (o sigui que fa sol) hauran de passar sis setmanes per tal que arribi la primavera, si no la pot veure (plou o està ennigulat) l’hivern s’ha acabat.

No deixa de ser curiós que llocs tant distants, amb cultures tant diferents coincidesquin en una qüestió com aquesta.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.