“Creim que el nostre sector podria ser una alternativa al turisme”

Un grup de joves llorencins i porrerencs han començat una nova aventura empresarial (Giralluna)en aquest novedós món de l’audiovisual. Potser els conegueu perquè els darrers mesos, per exemple, han circulat per les xarxes socials alguns anuncis sobre el comerç local del nostre municipi o potser per alguns dels curtmetratges que han fet i es poden veure per youtube. El cas és que són uns nous emprenedors i en  un camp a Sant Llorenç encara per explotar, l’audiovisual, i per això hem volgut atracar-nos-hi i conèixer-los de prop. 

1. Comencem pel nom de l’empresa… Giralluna? 

El nom de Giralluna neix de la intenció del grup d’oferir una visió diferent del món. Mentre tots els girasols miren al sol, el giralluna mira cap a l’altra banda, és com ho definia Luís Eduardo Aute a un conte infantil que, de forma casual, coincidia amb la nostra perspectiva.

2. I qui sou exactament Giralluna? I si no vos sap greu, amb el malnom familiar corresponent, que sinó al poble no ens coneixem.

L’equip de Giralluna el formam dos llorencins i dos porrerencs. En Jeroni Puigròs “Polvo” i en Biel Nadal “Parreta” represtentam la branca llorencina; i en José Serrano i na Marga Rotger són de Porreres.

3. Fa molt que estau en marxa? Quan i com va sorgir el grup?

El projecte de Giralluna va nàixer fa un any i mig com a projecte personal, a poc a poc es convertí en un projecte coral, i fou al setembre de 2020 quan ja fórem els 4 dins l’equip i ens posàrem més seriosament.

4. Exactament en quins camps treballau?

Giralluna parteix des del nostre eslògan “Feim la teua vida cinemàtica”, oferim tot tipus de contingut audiovisual a institucions, empreses i particulars. Vídeos corporatius, vídeos promocionals, videoclips, música i darrerament, com hem fet amb el CE Cardassar, oferim retransmissions en directe. Per altra banda, també feim contingut de producció pròpia com curtmetratges o documentals.

5. I en quin vos sentiu més a gust? 

On ens sentim mes a gust són amb els videoclips o les produccions pròpies, ja que, tot i que ens hem trobat amb feines dels altres camps que també ens n’han donat, són els que ens deixen més llibertat creativa i ens deixa ser nosaltres mateixos.

6. Quins estudis heu fet per dur a la pràctica tota aquesta tasca? 

Si d’una cosa estem orgullosos a Giralluna és que, tot i ser joves, els quatre integrants estam ben formats en tots els aspectes que es relacionen en l’audiovisual, des de la part purament sonora a la part purament plàstica. Tot això és provinent de les titulacions corresponents i de la formació que hem anat aconseguint gràcies a les diferents feines que hem anat realitzant.

 7. Ja heu fet res de què estigueu especialment orgullosos?

No tenim cap treball del qual estem especialment orgullosos perquè intentam que cada projecte sigui especial a la seua manera. Com que a tots ens involucram al màxim, acabam orgullosos de tots.

8. I el futur com es mostra? Ja teniu en marxa propostes atractives?

Ara mateix tenim dins la cuina una sèrie de projectes bastant interessants, però dels quals encara no podem donar molts de detalls. Això sí, actualment tenim dos curtmetratges en procés de postproducció que amb un poc de sort sortiran a la llum a la primera meitat d’aquest any.

9. Sou una empresa nova, coetània al Covid.  Vos ha afectat negativament d’alguna manera?

Evidentment, com a totes les empreses, el COVID ha suposat una gran aturada al moviment econòmic del món, hem perdut algunes feines que eren bastant ambicioses. Tot i així, crec que gràcies al confinament, molta gent ha descobert els grans beneficis que té invertir en el nostre sector i a poc a poc intentem que el poble hi  tengui major presència.

10. A nivell de comunitat autònoma, com veis el panorama audiovisual?

Actualment a Balears i tots els seus municipis s’ha centralitzat el motor econòmic en el turisme, i veient que el Covid no desapareixerà per ara, creim que el nostre sector podria ser una alternativa. Ja que no hi ha falta de talents dins l’illa, i tot i que des de fora no ho pareixi, hi ha més món més enllà de Palma Pictures i les productores afiliades a IB3.

11. I a nivell de poble? No trobau que hi ha molt poc moviment cinematogràfic, a pesar que vivim en una època eminentment audiovisual? 

Al municipi no n’hi ha molta presència encara. Tot i així, nosaltres tenim l’esperança que iniciatives com els Granots d’Or inspirin els joves a ficar-se en aquest món que, per ara, és tan poc valorat.

12. Relacionat amb la pregunta anterior, si vivim en una època tan audiovisual no hauria de ser una matèria obligatòria als instituts? 

Creim que més que una assignatura en sí, creim que sent un sector tan global, s’hauria de tractar en altres assignatures que ja ho són. Ja que més que falta de creadors, el que fa falta és educació de consum. No tant per dir el que està bé o no veure, sinó una espècie de guia similar a la que se’ns donava amb la literatura.

13.  Parlem de referents. Quins són els cineastes que admirau?

A la indústria audiovisual és difícil xerrar de referents, ja que a cada producció hi fa feina molta gent i, tot i que tenim moltes obres de referència, no ens agrada atribuir-li tot el mèrit al director.

Els giralluna

Un pensament a ““Creim que el nostre sector podria ser una alternativa al turisme”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.