MÓN: Un vencill (2)

Deia en l’escrit anterior vencill 1 que si sabíeu fer un vencill,sabíeu fer un fil o corda de la longitud i gruixa que volguéssiu. Passam idò del vencill com a eina etnogràfica a una historia de la tècnica de la corda enrevoltillada que va revolucionar tot tipus d’eines i construccions que necessitassin de corda.

La figura 1 vos mostra de manera mes fàcil destriar els detalls teòrics i tècnics per fer corda enrevoltillada:

Figura 1

Com veis les voltes de la corda i dels caps poden girar cap a l’esquerra (Z) o cap a la dreta (S) Com podeu veure  si el dos caps de la corda giren en Z, l’ajuntament d’aquests dos caps s’ha de fer en sentit contrari (S) perquè es mantenguin enrotllats, si no es desfaran. I així mateix si els dos caps giren cal a la dreta (S),per ajuntar-los ho hem de fer cap a l’esquerra.

Però els caps se poden multiplicar per tantes vegades com volgueu,com veis a la figura 2.

Figura 2

Sempre s’ha d’emprar la mateixa manera de enrevoltillar el caps al contrari de la banda a què estan filats ,o sigui, dreta,esquerra,dreta….fins a la gruixa que vos vengui de gust.

La corda de fils metàl·lics com coure,acer…s’anomena cable, però la tècnica és la mateixa

En poques paraules ,el fil de cosir, les traves del animals,les cordes dels vaixells ,les xarxes de pesca, els cables que aguanten el ponts…tos beven de la saviesa del vencill. MÓN: Un vencill.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.