Dubtes transitoris

Ahir migdia vaig anar a córrer, hom ha d’anar a fer esport quan pot i no sempre és quan voldria, i quan em mancava devers un quilòmetre per arribar a Sant Llorenç se’m va acostar un tot terreny de la guàrdia civil i em va aturar.

El civil que anava d’acompanyant em va demanar que m’aturés i em va dir “sabe usted que no puede correr por aquí?” pregunta a la qual jo estranyat li vaig demanar si n’estava segur que no hi podia anar, “bueno si va tiene que llevar un chaleco reflectante o ropa fluorescente y circular por el lado izquierdo“, com podeu veure a la imatge, jo tot just havia girat a la dreta a la circumval·lació que uneix les rodones de les carreteres que van cap a Son Servera i Artà i no havia tengut prou distància ni temps per travessar cap a l’altre costat, per altra banda la roba que duia era ben clara i lluenta, els calçons eren aquests en color taronja, duia uns calcetins grocs, unes sabates blanques i la camiseta de la cursa que s’organitza a Binissalem a les vinyes J. Ferrer de l’any 2019 també de color blanc. Trob que anava prou lluent, no sé si aquell home volia que anàs amb un arbre de nadal amb llumets a damunt. Com que no tenia ganes de discutir i molt manco amb gent que et pot fiscalitzar per anar despentinat, vaig demanar-li “bé, que faig, don la volta i agaf aquest carrer d’aquí (assenyalant el carrer de les Brodadores, que pel que veig encara també figura com a carretera als mapes del Consell de Mallorca)?, pregunta a la qual el civil amb una cara com a de resignació em va dir que sí, que fes allò.

Més enllà de l’anècdota m’agradaria saber i que qualcú m’explicàs si hi podem anar (no he trobat enlloc a on digui que no hi poden anar), i en cas negatiu també m’agradaria saber si, com que encara estan considerades com a carreteres, els vianants poden circular per les antigues carreteres d’Artà (Salvador Galmés) i Son Servera (Brodadores), o d’altres com poden ser les carreteres velles de Vilafranca o la carretera que transcorre entre Son Servera i Sa Coma. Desconec si hi ha cap llei que ho esmenti, però l’actuació d’aquell civil em va semblar del tot fora de lloc, quan des de sempre, i amb esment, els corredors i vianants han pogut circular sense cap problema per aquestes carreteres.

6 pensaments a “Dubtes transitoris

  • N’havia llegit de semblants i, ni a aquest ni als altres, no he trobat que digui enlloc que està prohibit. Tampoc que estiguis obligat a dur roba reflectant, sinó que és una recomanació.
   Gràcies per l’aportació, sembla que aquests dos civils es varen extralimitar en les seves funcions.

  • Aquí ho diu ben clar https://infotransit.blog.gencat.cat/2019/09/03/la-carretera-no-es-lloc-per-correr/ : “la circulació de vianants a les carreteres no està prohibida, tret d’autopistes i autovies, i, en tot cas, si és indispensable caminar per vies interurbanes, cal observar la normativa al respecte:

   -Si no hi ha un espai especialment reservat per a vianants, la circulació s’ha de fer per l’esquerra. D’aquesta manera, podreu observar de cara els vehicles que circulen i que s’apropen a la vostra posició.
   -La circulació pel voral s’ha de fer amb prudència, sense entorpir la circulació, i aproximant-se tot el que es pugui a la seva vora exterior.
   -Si es tracta d’un grup, hauran de marxar uns després dels altres, especialment en casos de poca visibilitat o de gran densitat de circulació de vehicles.
   -De nit o quan hi ha poca llum o visibilitat, cal portar algun element lluminós o reflector, com per exemple una armilla reflectora.”

   O sigui que de tampoc cal portar res lluminós ni reflectant.

  • És el que deia més amunt: està absolutament permès als vianants transitar per carreteres (excepte autovies i autopistes) i hi ha una sèrie de recomanacions, que en cap cas són ni obligacions ni prohibicions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.