De Paris

Avui, 9 d’abril del 2021, fa 200 anys que naixia Charles Baudelaire. Autor d’un únic llibre de poesia, Les Flors del Mal, que fou condemnat l’any de la seva primera edició. És aquesta que vos oferesc, tota sencera, avui, l’única que inclou les sis poesies condemnades i que no figuren, per tant, ni a la segona edició de 1861, ni a la tercera i pòstuma de 1868, tanmateix no definitiva. Aquesta traducció integral m’ha duit 34 anys, des que m’hi vaig posar el 1987 durant el meu primer viatge a París i fins el dia de Sant Antoni d’enguany. Per Sant Jordi, un confrare en traurà una tercera edició catalana (segurament tornarà ser a partir de la de 1861, ja que la de 1857 –la primera, la que li valgué el plet– a penes és assequible fins i tot en francès). Si Déu vol, d’aquí uns anys, m’ha dit un exceŀlent editor, trauré la Poesia completa d’aquest autor que capficà la poesia dins el llac tèrbol de la Modernitat, els cercles concèntrics del qual segueixen, «de segle en segle», arribant al ribatge de l’eternitat.

Si voleu llegir la traducció de les Flors del Mal ho podeu fer a

1 LES FLORS DEL MAL 1857 Sant Antoni 21

Un pensament a “De Paris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.