L’Ajuntament de Manacor recupera el departament de Joventut després de 20 anys i se centra en la salut mental dels joves

Comunicat.
Els joves són una prioritat per a l’Ajuntament de Manacor i en aquest sentit recupera el departament de Joventut, “després de 20 anys sense, ni polítiques actives de joventut”, en paraules de la delegada de Joventut, Carme Gomila, que espera que “no es torni a eliminar” de l’organigrama. El pressupost municipal ha inclòs enguany una partida de 100.000 euros que, sumats a dues tècniques a jornada completa, són els recursos que es destinen al nou departament. Així mateix, l’Ajuntament ha habilitat i reformat una de les sales de l’Espai Na Camel·la per prestar aquest servei. Es tracta d’un espai no convencional, més humà i acollidor, “que convida a entrar-hi i a estar-hi”.
L’Ajuntament de Manacor ha pres la determinació de recuperar el departament de Joventut davant la urgència de la situació per a molts joves, que es troben en una delicada situació econòmica – a les Illes Balears l’atur juvenil arriba al 40% – , un increment de la precarització, i l’augment dels intents suïcidi entre els joves de 15 a 29 anys, tot plegat intensificat pels efectes de la Covid-19. “Som la primera generació que viurem pitjor que els nostres pares, patim una forta pressió generacional, estam sobreformats i no trobam el nostre espai. Per això, l’Ajuntament no pot mirar cap a una altra banda”, ha afegit Gomila.
El nou departament pretén anar molt més enllà de la clàssica concepció d’entrendre Joventut com a sinònim de polítiques de lleure. “No ens volem conformar en només oferir lleure”, ha dit Gomila.
En aquest sentit, el departament s’estructura en tres àrees: un Punt d’Informació Juvenil, ubicat a l’Espai Na Camel·la, que obrirà també els horabaixes i que està pendent de contractar-se; el nou
servei de Dinamització, el qual ja ha iniciat la creació del Consell Municipal de Joves, que pretén fer una passa més en la democratització del municipi; i finalment el Pla de Salut Integral.
La prevenció en salut mental, una prioritat.
El Pla de Salut Integral neix de la necessitat de dotar els joves d’eines per millorar la seva salut mental i la seva creació s’ha fet en coordinació amb la Unitat de Salut Mental de l’IBSalut, els
Policies Tutors del municipi i els departament d’Orientació dels instituts de Secundària del municipi. Tots plegats insisteixen en la necessitat urgent de fer feina en la prevenció de la salut
mental i, precisament, aquest és l’objectiu del Pla. El nou servei de Joventut organitzarà tallers de temàtica diversa amb l’objectiu d’empoderar-los, millorar la seva autoestima personal i construir relacions més sanes. “No ens feim una idea de les ansitetats que hi ha edats cada vegada més primerenques, angoixes, insomnis i emocions a les que ni tan sols no sabem posar paraules perquè no ens n’han ensenyat”, ha afirmat Gomila.
Els tallers que de moment s’han programat són els següents: Talent i vocació, Lideratge individual i presa de decisions, Com construesc relacions de vincle, i Mindfulness. Els tallers s’aniran anunciant mitjançant els canals de l’Ajuntament de Manacor i s’organitzaran per grups d’edat. A més dels tallers, el Pla de Salut Integral també ofereix un espai d’assessorament individual i
familiar adreçat a qualsevol persona d’entre 12 i 30 anys “que vulgui aprendre a estar millor amb un mateix i a ser conscient de com es relaciona amb els demés”, ha explicat la tècnica Xisca Dalmau.
Així mateix, el servei ja s’ha posat a disposició dels centres educatius i s’elaborarà un vídeo perquè els instituts donin a conèixer el servei entre l’alumnat. “Amb els contactes previs que hem fet amb els departaments d’Orientació dels instituts i els Centres de Salut sabem que ja hi ha molt d’interès pel servei”, ha avançat la tècnica Margalida Mayol.
Per a aquelles persones interessades en el nou servei, poden adreçar-s’hi mitjançant telèfon o WhatsApp al 617.648.774 o mitjançant els correus electrònics xdalmau@manacor.org i
mmayolnicolau@manacor.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.