Món. Enterrament en calç (A la prehistòria balear)

MÓN: ENTERRAMENT EN CALÇ ( A LA PREHISTÒRIA BALEAR)

Serà que no, a la prehistòria balear no se va enterrar en calç

Anem a veure perquè. La calç és mala d’aconseguir, se fa de pedra calcària com la de la foto, però es necessiten temperatures molt altes, entre 900 i 1.200 Cº, durant molt de temps. Un forn de calç,depen del tamany,necessitava uns 1.800 feixos de llenya per aconseguir que la pedra es transformàs en calç, i de segur que en l’època de què xerram, entre el 1.000 i el 100 Ac, no se va fer.

La cosa ve de que s’han trobat, a balmes o entrades de coves, pilots de calç mesclats amb ossos d’aquesta època, i algú va dir “enterrament en calç” i els altres com a menets ho han anant repetint i encara segueixen,com passa freqüentment amb altres qüestions

Idò no, aquests pilots de calç amb ossos tenen una explicació,i es que es depositaven el cossos als llocs esmentats i es pegava  foc amb llenya. Segons la quantitat de llenya i un poc de funció de forn que feien aquests llocs, algunes pedres de les mateixes coves arribaven a la temperatura en que podia convertir-se en calç qualque clapa en contacte amb el mort. O sigui que el mètode era la cremació. Així ho confirmen els ossos amb senyals de cremació i no amb senyals de haver estat dipositats directament en un dipòsit de cal viva.

Pareix que importa més qui diu les coses que l’explicació que dona.

 

2 pensaments a “Món. Enterrament en calç (A la prehistòria balear)

  1. Hola Antoni. Pens que abans de fer certes crítiques hauries d.estar més actualitzat amb el tema i amb la matèria, no extreure tals coclusions sense conéixer el debat actual que existeix sobre el tema.
    Et recoman llegir les darreres recerques realitzades pel jove arqueòleg Jaume Deyà que aporta noves dades molt aclaradores.

    Salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.