Celebrades les Festes de Sant Domingo 2021 a Manacor

Després de que l’any passat les Festes de Sant Domingo es suspenguesin per la pandemia, enguany, la barriada del Convent de Manacor va poder tornar a celebrar les festes i va comptar amb una pregonara de luxe, la popular Antònia Bassa, directora de la Banda Jove de Manacor. N’Antònia fou presentada pel director del Conservatori de Manacor, Jaume Tomàs.
N’Antònia és una bona coneixadora de la barriada i col·laboradora des de fa anys de les Festes de Sant Domingo, al seu pregó va destacar la importància dels Moretons, uns dels símbols més coneguts de la barriada, i de s’Alicorn que els acompanya. Acabat el pregó arriba l’esperat ball dels Moretons, i el tradicional concert de festes de la Banda de Música de Manacor.
El concert estava restringit a 100 espectadors i va ser al Claustre del Convent, lloc que, segons el director, és el què té la millor acùstica dels patis de Mallorca. Abans de començar el director Eduardo Bernabéu, va presentar a sis joves músics que s’incorporaren a la banda i ells són Toni Bassa (trompeta), Martina Forteza (saxo), Andreu Roig (trombó), Maria Ferriol (trompa), Catalina Sureda (trompeta), i Nerea Rosselló (clarinet).
Enguany, el director de la banda, per aquest concert especial de Festes de Sant Domingo va elegir els següents pasdobles: Aitana – T. Olcina Ribes, Primavera – A. Gisbert Espí, Viva el pasodoble -M. Álvarez-Beigbeder Pérez, ¡¡Churumbelerías!! – E. Cebrián Ruiz, Las Leandras – F. Alonso, Andrés Contrabandista – O. Navarro, Islas Canarias – J. Ma. Tarridas, i En el mundo – J. Fernández y J. Quintero. No cal dir que el director la va encertar, ja que les persones que pogueren gaudir del concert, aplaudiren i agrairen l’esforç, dels músics i director.
PREGÓ FESTES SANT DOMINGO 2021
Antònia Bassa directora de la Banda Jove del Conservatori de Manacor.

Bon vespre a tots i a totes. Moltes gràcies, Jaume, per a la presentació. Agrair la convidada d’avui ja que per a jo és tot un honor. Avui comencen les festes d’aquesta barriada. I ja ho diu sa cançó: De Sant Domingo celebram la festa amb l’antic ball dels nostres moretons; diada de bulla ha d’ésser aquesta, per tots quants estimem tradicions de Manacor.
És així? és aquesta la lletra que podem escoltar algunes vegades per acompanyar els moretons? Moretons, uns dels símbols més coneguts de la barriada i…(els moretons) quan surten? i què són? i s’Alicorn que els acompanya? i els gegants? sortiran aquest any? Són preguntes que aquests dies ronden per dins els nostres caps. Després d’un any de pandèmia i amb la incertesa de quan acabarà, tornam ésser al mes de maig. Un més ple de flors, bon temps, temperatures altes… i un mes molt actiu i ple d’activitats a nivell de poble, a nivell de Manacor. Dins aquest mes una de les coses que tots els manacorins tenim present és la sortida dels moretons. Quan sentim repicar les campanes ja es desperten les ganes de festa, unes festes de la barriada més cèntrica de Manacor, les festes des Convent.
Qui me conegui una mica sabrà que vaig néixer i visc al barri de Crist Rei, I vos demanareu; Quina és la seva relació amb aquesta barriada? Per què han escollit una “forana” per fer el pregó de les nostres festes? La veritat és que la meva relació amb aquesta barriada començà quan era ben joveneta. Fa uns anys, a Manacor hi havia diferents clubs d’esplai que realitzaven una gran tasca educativa pels infants del nostre poble. Un d’aquests era l’anomenat casal de la Pau vinculat a aquesta parròquia. Una de les activitats més rellevants de l’any era tota una diada de jocs que organitzaven a davant la plaça del convent. El club d’esplai de Crist Rei sempre era convidat a participar i per tant, nins, monitors i amics no hi podíem faltar ja que era tot un horabaixa de diversió i companyonia. La plaça del Convent plena de nins i nines que anàvem d’un lloc a l’altre per poder passar per tots els racons a divertir-nos i gaudir de diferents experiències.
Un altre vincle que m’uneix a aquesta barriada és la dansa dels moretons. dansa que es recuperà quan jo tenia 3 anys. Tot i que no hi he ballat mai i poc temps després de començar els meus estudis musicals amb la flauta travessera s’obrí la porta per formar part de la colla de músics que acompanyaven els dansaires. Érem uns pocs joves que havíem començat a tocar amb la banda i que vàrem ésser convidats a anar a tocar els moretons pels diferents carrers de la barriada. Era un divendres capvespre que ens trobàvem a can Mateu Riera, coordinador dels músics, per preparar l’instrument i agafar forces amb un “pastelito” que sempre tenia apunt i que es va convertir en una tradició. El dissabte matí continuàvem la volta pel centre i el vespre a la missa solemne. Hi havia anys que anàvem contant els balls i alguna vegada, amb els dos dies arribàrem als 120, una bona dieta, tant pels músics com pels balladors!!. Els moretons, una dansa que molts de manacorins ens la sentim nostra.
Amb els moretons no hi pot faltar «s’alicorn». No vos explicaré què representa perquè no ho tinc massa clar, però sí que puc dir, com a mestra, que és una bona manera d’ensenyar als més petits què és un llum d’oli.
A part de l’alicorn darrera els moretons també hi va la colla de gegants. En Vicenç i na Catalina sempre fent costat i passejant per sa plaça de les verdures, i sa bassa, convidant la gent a veure ballar els moretons i sobretot ajudant-los amb tot el que faci falta. Record una vegada que els gegants estaven plantats a la plaça de sa bassa i una bufada de vent va fer volar la capa d’en Vicenç que hauria pres el vol si no hi hagués hagut els geganters que aturaren la caiguda.
Els gegants de la barriada, els de Sant Domingo, que ja han transcendit i s’ha convertit en la colla de gegants de Manacor organitzen la trobada de gegants amb la participació de colles geganteres de tota l’illa i, fins i tot, amb colles de fóra, essent una de les trobades més importants de Mallorca. Moltes vegades hem vingut a la trobada amb els xeremiers de Manacor per acompanyar els gegants i fer-los ballar. La nostra colla de gegants ha sortit moltes vegades de l’illa donant a conèixer la ciutat de Manacor a molt indrets de parla catalana. Com a bons manacorins hem de cuidar i valorar aquesta tasca que fan.
Per altra banda, amb les festes de Sant Domingo començaven les ballades d’estiu del nostre poble. El dissabte vespre a la plaça de Font i Roig s’organitzava un ball ben vitenc amb balladors manacorins i d’altres indrets de la comarca, on més d’un ballador acabava amb sa camisa remull de suor. Amb l’Agrupació Sa Torre, de la qual en som membre, hi hem estat present durant molts anys per amenitzar la vetllada. Per a nosaltres és un gust que ens convidin i que ens tenguin present. És molt gratificant poder tocar amb la plaça ben plena de balladors ben engrescats i mantenint aquestes tradicions tant nostrades i arrelades.
Per acabar el cap de setmana de les festes, no pot faltar el tradicional concert de la banda de música. Crec que des de que vaig entrar a la banda, només hi ha hagut un any que no he pogut venir al concert i fou per motius electorals, vaig guanyar el sorteig que no volem que ens toqui. Els membres de la banda passam molt de gust de tocar dins aquesta església amb l’acústica que té. Aquests darrer any de pandèmia ens sentit com a casa quan hem vingut a assajar dins l’església o en aquest claustre per poder mantenir les distàncies de seguretat reglamentàries.
Per altra part, cal recordar que ens vàrem sentir molt recolzats per l’Associació de Veïnats quan el 2017 varen venir a València al Certamen Internacional de Bandes. En aquests moments històrics s’agreix el suport de la gent del teu poble.
Amb l’ajuda del conservatori i el suport de la Banda Municipal de Manacor, es va creà la banda jove ara fa un grapats d’anys. Una banda formada per infants i joves que han iniciat els seus estudis musicals i que agafen consciència de la importància i el compromís que suposa tocar en grup. Aquests darrers anys ha estat molt important la participació dels joves fent la primera part del concert ja que és una oportunitat de mostrar al poble de Manacor la feina feta. Per això agrair des de la banda jove aquesta oportunitat i suport per poder continuar amb aquesta tasca i poder gaudir d’aquest art meravellós que és la música.
Fins aquí, aquest ha estat un petit resum de la meva relació amb la barriada i una mica els motius de perquè m’hi sent com a casa. L’any passat, per motius sanitaris, les festes es varen suspendre i aquest any s’han hagut de fer amb certes restriccions que en dificulten tota l’organització. Però l’empenta de la gent de la barriada mantenen viva la cultura i ens asseguren que les festes de la barriada tenen el futur assegurat.
Moltes gràcies a tots per ésser aquí, cuidau-vos molt i sobretot, no perdeu aquestes ganes de festa i germanor!
Salut i molts anys!!!!
Antònia Bassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.