EC/7 – El llit de Procust

En aquest cas no es presenta, com sol ser costum en aquesta sèrie EC de Card.cat, una investigació universitària, sinó un concepte que arrela en la mitologia grega.

Justificació:
-L’època d’exàmens ens recorda que, adesiara, independentment de la personalitat que hom tengui, tothom ha de passar per un mateix sedàs. El procés uniformador de l’escola, per exemple, és assenyalat i desmuntant per múltiples teòrics i professionals. Des de Francesco Tonucci -a qui li hem manllevat el preciós dibuix que acompanya l’escrit- fins al mediàtic Ken Robinson.
-L’efecte Procust, es pot aplicar, també, a manera de reflexió, en un vessant personal: de quina manera passam pensament i les posteriors accions, pel sedàs del desig o de la conveniència personal.
-I també en molts d’altres entorns: empresa, religió, política… si no t’adaptes a criteris et tallen els peus i/o el cap. Acostumam a menysprear i bandejar la persona que sobresurt

Breu descripció del mite:
Segons la mitologia grega, Damastés o Procust era bandit o posader que tenia un llit. Si la persona era més llarga que el llit, cap problema, li tallava els peus i/o el cap. Si la persona era petitona i no arribava a peu de llit, cap problema, l’estirava de males maneres fins que hi arribàs.
En definitiva que adaptava, a la força, els clients al llit, independent del cost que aquesta adaptació pogués tenir per al client. Mai a l’inrevés!

Font: No recordo exactament on el vaig veure per primera vegada. Amb aquest títol Nassim N.Taleb n’ha fet un llibre d’aforismes. A Youtube es poden trobar explicacions del mite. També a Viquipèdia 

Conclusió/Proposta
-El coneixement del mite pot resultar útil, tant a l’hora d’ampliar mirades com d’acceptar possibles diferències i divergències.
-La creativitat s’ha de respectar i desenvolupar. S’ha de superar la tendència a retallar, rebutjar, la diferència

.

Imatge de Frato (F. Tonucci) relatiu a l’escola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.