Entorn: Silenci il·lustrador

A migdia
un silenci il·lustrador
cada dia.

Podria ser un síntesi del que es vol comunicar: en aquesta època de calor, a ple estiu, la naturalesa, amb la seva total inactivitat en hores de sol calent, ens orienta sobre comportaments.

Basta escoltar el silenci ensordidor. No en senten cap dels animals habituals: ni el refilar de les caderneres, ni el marrucar de tórtores i tudons, ni l’escainar de les gallines, ni el raucar dels granots de la bassa, ni el belar ni els picarols de les ovelles que sesten escampades, ni el xiscle d’alguns d’aquells sebel·lins de la antany nombrosa colònia de ses Sitgetes…res!

En diumenge, quan tampoc hi ha activitat humana, escolar el silenci resulta plaent i formatiu. Potser el suau i perceptible tec d’una fulla de figuera que acaba de caure. Potser en aquells pins, relativament llunyans, un ratxar de la cigala, potser la remor d’un llunyà avió o d’uns motors de la carretera que travessa el poble, res més. Tot és quietud.

Des del poble estant, si s’apaga el ventilador i es treus el cap per la finestra, s’escolta el mateix. Res. Potser una remor apagada d’un altre avió o de la televisió rutinària del veí. O ara mateix el frec a frec de les fulles de la prunera del jardí perquè ha fet una circumstancial alenadeta d’aire. Res més.

L’amic Antoni Font, observant un formiguer i amb imatges que en fan testimoniatge, diu que les formigues, de les onze a les devuit hores (a les 17:44 guaiten les primeres!), tampoc no tresquen, alhora que es demana si deuen ser com les ovelles que resten quietes fins que una de les velles, dóna senyal de sortida.

Perdre la connexió amb la naturalesa, prescindir del contacte de la pell dels peus amb la terra, aquesta mirada homocèntrica del viure la vida a la que ens hem acostumat no te perquè resultar un bon negoci. Ben al contrari, tots els indicadors assenyalen que o bé canviam de mirada o tot se’n anirà en orris. Res de nou, l’informe del Club de Roma “Els límits del creixement”, és de 1972.

Imatge: figuera amb fulles caigudes

Un pensament a “Entorn: Silenci il·lustrador

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.