Entrevista a Tomàs Martínez Miró, president de l’Obra Cultural Balear de Sant Llorenç

L’any 2007 es va constituir a Sant Llorenç des Cardassar la delegació de l’Obra Cultural Balear. De llavors ençà la presideix Tomàs Martínez Miró. Com a president de la delegació de l’Obra Cultural Balear de Sant Llorenç, ha organitzat nombrosos actes culturals, els primers anys amb molt de dinamisme, i darrerament, degut a l’actual situació ocasionada per la Covid-19, més pausadament. Enguany, està prevista la lectura de poemes i la representació teatral de «La història robada, versió radiofònica» pel dimecres, 11 d’agost, dins el marc de les Festes Patronals de Sant Llorenç des Cardassar.

Com valora el treball que ha anat fet l’Obra Cultural Balear de Sant Llorenç?

Com saps, l’any 2007 es constituí la delegació a Sant Llorenç de l’Obra Cultural Balear, i des de llavors hem anat fent molts d’actes d’afirmació de la llengua i de la cultura del nostre poble.

Al principi amb més dinamisme i, darrerament, un poc més pausats, entre altres motius, perquè la burocràcia de les institucions s’arriba a ensenyorir de tot i dificulta la feina de les entitats i col·lectius.

Quin any començareu a fer l’acte reivindicatiu de la memòria històrica?
Començàrem l’any 2009. Aquest acte, reivindicatiu i de conservació de la memòria històrica es celebrà per primera vegada amb motiu de la inauguració de l’escultura de Joan Lacomba, situada a l’Estació de Sant Llorenç, que recorda i commemora les persones que foren víctimes de la Guerra Civil Española. L’any passat no ho poguérem celebrar presencialment i ho vàrem fer amb la reproducció d’un vídeo on es veia el procés d’elaboració i muntatge de l’escultura que Joan Lacomba regalà al poble de Sant Llorenç. Enguany, respectant les mesures de protecció, confiam que es pugui dur endavant.

Aquest acte reivindicatiu, sempre ho organitzà l’Obra Cultural de Sant Llorenç?
Sí, sempre, comptant amb el suport de l’Ajuntament del poble i de nombroses persones que, desinteressadament, han volgut col·laborar per fer possible aquest acte reivindicatiu, i a les quals hem d’agrair la seva participació.

Enguany, tornarà ser presencial l’acte per a la memòria democràtica. On s’ha de fer i com serà aquesta representació?

L’Any passat no ho poguérem celebrar presencialment, i ho vàrem fer amb la reproducció d’un vídeo on es veia el procés d’elaboració i muntatge de l’escultura que Joan Lacomba regalà al poble de Sant Llorenç. Enguany, respectant les mesures de protecció, confiam que es pugui dur endavant i serà presencial. Com cada any, l’acte consta de dues parts i es farà a l’Estació de Sant Llorenç. En primer lloc es fa la lectura de poemes i a continuació una conferència, concert, obra de teatre, etc. Per enguany tenim prevista la lectura de cinc poemes de cinc dones: Antonina Canyelles, Clementina Arderiu, Rosa Leveroni, Marta Pessarrodona i Maria Mercè Marçal. Tots els poemes seran recitats, també per dones, amb un acompanyament musical. A la segona part es representarà la versió radiofònica de “La història robada” basada en el llibre d’Antoni Tugores “El batle Antoni Amer, Garanya: la història robada” amb dramatúrgia de Joan Gomila i Antoni Tugores i direcció de Joan Gomila.

Quin dia es celebra? S’ha de reservar entrada?

Serà el dimecres, 11 d’agost a les 20:30h, a l’Estació. i sí, s’ha de reservar entrada per a poder assistir-hi a: https://ticketib.com/ca/events/memoria-democratica

Fotos record de la darrera edició abans de la pandèmia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.