Els Poetes i la Memòria històrica 2021

Ahir vespre, amb gran afluència de públic, a s’Estació de Sant Llorenç des Cardassar, es celebrà la XIII edició de “Els poetes i la memòria històrica”, una iniciativa de l’Obra Cultural  Balear de Sant Llorenç amb el suport de l’Ajuntament.

L’acte s’inicià amb la lectura de la presentació d’Antònia Maria Sbert que situà l’obra i la vida d’Antonina Canyelles, Clementina Arderiu i Rosa Leveroni, tres poetes que conegueren la Guerra Civil, la postguerra, la clandestinitat i l’exili, de les quals destacà la seva contribució a salvar la llengua, les institucions, reviscolar els contactes culturals desfets per la guerra i lluitar contra la claudicació ideològica o lingüística.

A continuació glossà les figures de Marta Pessarrodona, Antonina Canyelles i Maria Mercè Marçal, poetes de postguerra que visqueren el franquisme i la transició democràtica que breguen per recuperar la normalitat cultural tan desfeta.

Cecília Genovart, Núria Llull, Bàrbara Servera, Antònia Santandreu i Margalida Alajarín foren les encarregades de llegir els poemes de les poetes esmentades acompanyades per la música de clarinet de Maria Eugènia Jaume i Nadal Capó.

La poesia donà pas al teatre. Xesca Forteza, Marga Alajarín, Joana Salas,  Cati Nicolau, Antoni Tugores, Ildefons Muñoz, Tomàs Martínez, Antoni  Adrover, Jaume Riera i Joan Aguiló representaren la versió radiofònica de “La història robada”, basada en el llibre d’Antoni Tugores, “El batle Antoni Amer, Garanya: la història robada”, amb dramatúrgia de Joan Gomila i Antoni Tugores i direcció de Joan Gomila.

En paraules d’Antònia Maria Sbert, “La història robada” és una aproximació a la figura d’Antoni Amer, “Garanya”, batle de Manacor durant la Segona República, home adscrit al republicanisme federal, creador de nombrosos negocis particulars i impulsor d’avançades iniciatives públiques de caire educatiu, social i sanitari. Fou vilment assassinat al final del 1936 en el cementeri de Son Coletes de Manacor.

Ara fa onze anys La Fornal va estrenar una primera versió teatral de molt èxit arreu de Mallorca i també es va poder mostrar a Catalunya i València. L’obra  d’avui és un nou muntatge, molt diferent del precedent, i impulsat per l’Associació  d’Espectadors de La Sala La Fornal  Recrea un estudi radiofònic al més pur estil de les radionovel·les clàssiques, per això el títol de «La Història Robada. Versió radiofònica». És una història de la Guerra Civil que retrata les misèries humanes, les venjances, la incultura i la fam.

La narradora de la història és qui fou la dona del batle Garanya, Magdalena Roig, que visqué la pèrdua  del marit i dels fills, el buit de la societat, la por dia a dia, violències físiques i psíquiques a rompre i que a més a més de presó, confiscació de béns, desterrament i mort dels éssers estimats, s’hagué d’enfrontar a l’acusació per “excitación a la violencia”, causa 75/1942, ja en plena postguerra.

Volem agrair a actors i actrius, director, lectores, presentadores, personal tècnic i de suport, fotògrafs i enregistradors, brigada municipal, personal de festes i de cultura la seva col·laboració per fer possible, un any més aquest acte que s’ha consolidat dins el programa de festes de Sant Llorenç.

Les fotografies i vídeo que acompanyen aquest escrit són de Serafí Lliteres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.