Mots perduts: rovell

Avui continuam amb una de les dues aportacions que l’altre dia un lector me va fer just abans d’entrar a la mar a fer un capfico (mirau per on!). Com que tímid m’ha demanat que conservi el seu anonimat així ho faré i passarem directament a analitzar el primer mot que em va suggerir: rovell

Si bé tant en l’accepció de l’ou (rovell d’ou) com del ferro (rovell de ferro) encara s’usa, en determinades accepcions el seu ús ja és més escàs (les marco en negreta). De totes maneres tenc el dubte de si a la mar el lector en qüestió me va suggerir encara un altre significat. Com que la meva memòria és xereca, agrairia al lector que si cas me deixo algun significat ens ho fes saber a través dels comentaris (encara que sigui de forma anònima!).

Significat:

1. Hidròxid de ferro vermellós que es forma a la superfície del ferro per l’acció de l’aire humit; per anal., la capa que es forma a la superfície d’altres metalls per corrosió; cast. orín, herrumbre. 

 Brutícia que es forma o diposita a la superfície d’una cosa corroint-la. Rovell de les dents: cast. sarro.

2. Bolets quasi microscòpics, paràsits dels cereals i de certes lleguminoses, a les quals produeixen taques, descoloració dels teixits, un color vermellós, i són causa de greus malalties de les plantes; cast. roya, añublo, herrumbre.

3. fig. Manca d’expeditesa, de facilitat en quelcom, produïda per inacció prolongada, per falta d’exercici, d’entrenament; cast. moho. EX: estàs rovellat. 

4. Massa esferoidal groga o vermellosa que hi ha a la part central de l’interior dels ous d’ocells i rèptils (pir-or., or., occ., val., eiv.); cast. yema.

Grafies documentades:Ab dents agudes y plenes de rovel”l, Alegre Transf. 72.

Etimologia:  del llatí vg. *robĭcŭlu, var. de robīgĭne, mat. sign. I, per canvi de sufix

(Fonts: diccionari Alcover-Moll)

4 pensaments a “Mots perduts: rovell

  1. Crec, i em puc equivocar,que avui en dia per l’única cosa, absolutament, única, que es coneix “rovell” és pel significat 1 de l’article, sens cap tipo de dubte.I en el sentit metafòric l’apartat 3. No per això vull tenir la raó i, només afegir, que aquests Mots perduts és d’allò més interessant.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.