Mots perduts: pàmfil

De les diverses accepcions de pàmfil que mostra el diccionari, en el nostre entorn, fonamentalment es coneix la destacada en negretes.

Una persona pàmfila és aquella que es mostra apàtica, indiferent, lenta embambada…

(S’usa poc, però no sé si s’ha de considerar, encara, mot perdut)

El DCVB mostra:

1. PÀMFIL
1. Nom propi d’home; cast. Pánfilo.
|| 2. m. Home indolent, apàtic, que obra lentament; cast. pánfilo. S’usa també la forma femenina pàmfila. «Aquesta noia és una pàmfila»: és aturada, curta d’enteniment o d’acció (Barc.).
Etim.: 
del gr. πάμφιλος, ‘bon home, amic de tothom’.

2. PÀMFIL m. ant.
Vaixell de guerra i de comerç, de construcció i procedència oriental, que originàriament portava un castell postís a proa i un altre a popa, des dels quals els tripulants hostílitzaven l’enemic amb armes llançadisses (Cf. Vidos Storia 512); cast. pánfilo. Lo qual pàmfil ab ueles exàrcies e altres apparellaments e correus d’aquell ell hauia pres de janoueses en la mar, doc. a. 1357 (arx. mun. de Barc.). Que’ls patrons de naus e altres fustes redones e de pànfils no degen tenir les dites fustes al moll nou sinó per spay de tres dies, per carregar o descarregar, doc. a. 1387 (BSAL, ix, 58). Vench un pànfil del Alguer en lo qual vench en Coloma, doc. a. 1390 (Ardits, i, 6). Per vigor de la armada dessús dita foren armades en Mallorques sinch galeas, tres galiotas, XVII rampins et vuyt entre pàmfills e barchos grosses, doc. a. 1398 (Villanueva Viage, xxi, 233). A 18 de Mars 1376 hagué gran tempestat de mar en Barcelona, y donà a través al cap de Lobregat un pàmfil de Génova carregat de mercaderias, Rúbr. Bruniquer, v, 17.
Etim.: 
de l’italià (concretament genovès) pamfilo, mat. sign., pres del grec medieval πάμφυλος, mat. sign. (cf. Vidos Storia 511 i ss.).

3. PÀMFIL adj.
Gerret pàmfil: gerret gros quan ha desovat, que és groc i mustii (Palma). No gos dar menys de tres parells… de gerret e de pàmfils e de alatxa, doc. a. 1433 (Mostassaf 30).

Aportació de Bel Alemany
Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.