EC22 – Efecte halo

Justificació:
-En un entorn local -poble o comunitat- les apreciacions deriven de fets concrets que després es generalitzen (és bon al·lot perquè és amable o és viu perquè, aparentment, ha fet fortuna)
-Els qui treballen per superar els missatges tradicionals rebuts per la família i l’escola ja saben que no tot el que sembla és i que dos més dos no són sempre quatre.
-Els qui han treballat l’entrevista personal com a eina complementària en la selecció o reubicació de persones han pogut constatar (i a vegades rectificar) la incidència de les filies i fòbies personals.
El posicionament de Sutherland en relació al tema de les entrevistes resulta devastador.

Experiències:
Malgrat fa més de seixanta anys que és coneix l’efecte de l’halo, es notable la poca atenció que se li ha donada”, assenyala Sutherland. Afecta tots els camps de la vida i també la ciència (Peters i Ceci, 1982). El reconegut psicòleg es centra en múltiples experiències d’anàlisi de publicacions científiques o de correccions d’exàmens amb desconeixement de l’autor.
Tots fem generalitzacions a partir d’una característica positiva o negativa que veiem en els altres. Consideram que les persones que, per la raó que sigui, ens semblen bones sols fan coses bones i també a l’inrevés.
Així, si hom camina aviat, serà fener, i diligent, si és persona bella serà simpàtica (o estúpida), si és simpàtica serà present i es mostrarà amable…
En definitiva seleccionam un dels trets de la persona que tenim al davant i l’aplicam, sense constatar, a tots els altres aspectes de la mtyeixa persona.
Font:
La present recreació deriva de Sutherland, S. (1996). “Irracionalidad: El enemigo interior”: Madrid:Alianza. També és tema estudiat per Kahneman, D. (2013) a “Pensar rapido, pensar despacio”.Barcelona:Debolsillo
Es pot trobar una bona síntesi del concepte a la Viquipèdia.

Aportacions/Conclusions:
-Si ens afecta a tots, hi haurem de posar esment.
-No es poden prendre decisions a la vista d’un sol cas.
-¿Una sola característica (positiva o negativa) pot determinar el meu pensar i sentir en relació a una altra persona?

(Imatge: Flor de la “Ploma de santa Teresa”. A manera de metàfora. Podem quedar impactats per la bellesa de la flor, per la singular forma de les fulles, podem fer-nos enfora per les seves pues…o podem considerar totes les seves característiques)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.