Entorn: Calàpet

El nostre procedir, sempre esbiaixat i tendenciós agafa volada d’inusitada crueltat quan es fonamenta en creences supersticioses i falses, ben allunyades del coneixement i de la ciència. Entre els animalons que han sofert persecució i rebuig totalment infundats hi podríem destacar els dragons, que encara fan por a molta gent, les serps i els calàpets (per a nosaltres “calàpots”).

Dels calàpets, en el nostre entorn, contades amb convenciment i vehemència n’he sentit contar un enfilall d’anècdotes llegendàries, totes falses, que mostren por i desconeixement:

-Alerta que escupen verí! I arriba enfora!

-Es braguer inflamat?. Alerta que no sigui que un calàpot hi hagi mamat!.

-Va pedregar un calàpot i el se’n demà el va trobar entre la persiana i la vidriera. Sort que la tenia tancada,,,I coses per l’estil.

El DCVB mostra: “Vulgarment és considerat animal verinós; diuen que en molestar-lo, s’infla i llença verí. També és creença prou estesa que, si el calàpat pixa als ulls de qualcú, el deixa cec (Cat.). A Mallorca, es diu als infants que, si maten un calàpat, a la nit els anirà a orinar dins l’orella”.

En Rafel Perelló assenyala que, en la nostra cultura el calàpet és un animal demoníac que entre altres coses si li punxen agulles és tècnica per escampar mals averanys. En alguns indrets de Catalunya en pengen un cap per avall a les bigues del sestador perquè així les ovelles no coixegen.

Vaja!, que essent innocent té molt mala fama.

L’altre dia, en Llamp el ca del president de card.cat en va trobar un a l’establit de Son Vives i en Pau el va fotografiar (a qui agraïm la cessió de la fotografia). Si no es mouen i estan quiets no sempre son bons de detectar ja que, de banda ser animals de costum nocturns, per condicions de humitat i calor, sense ser considerats mimètics, poden canviar de color, com passa en el que es mostra a la fotografia.

Com les cigales o els abellerols, milanes…a vegades són més fàcils de detectar per sons que emeten que no per la visió de l’animal (vegeu el so del calàpet en l’enllaç de la viquipèdia).

Si no el vaig confondre aquest estiu mateix, d’horabaixa, en vam sentir cantar un a ses Sitges. Ja fa anys van pondre ous, en una mena de tub transparent llarguíssim, a les basses dels granots.

Ja ho sabem, idò, si no volem tenir llimacs un inofensiu calàpet n’és la solució!

Informacions
Enciclopèdia virtual de los vertebrados españoles
Viquipèdia/Gripau
Viquipèdia/Calàpet

 

3 pensaments a “Entorn: Calàpet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.