Entorn: Magranes

Madona de Sa Cabana, 
aixecau-vos dematí 
i veureu es sol sortir
vermei com una magrana.

No es fruita estranya, es comercialitza a les grans superfícies. A més, segons sembla, el seu consum és recomanable, entre altres coses, pels elements antioxidants que aporta.

El magraner (Punica granatum) és arbre que si sovint no es tallen els bordalls, agafa forma arbustiva. De fulles de verd suau, en aquesta època mostra les magranes madures. Tradicionalment hi solia haver alguns magraners vora la majoria de cases de fora vila.

Alguns saurins empraven la tanyada d’un bordall de magraner per detectar l’existència d’aigües subterrànies.

Tant a Menuda natura com a la Viquipèdia es descriuen nombroses característiques de la magrana

L’Alcover-Moll mostra l’expressió A esqueixa magraner”: amb gran desavinença, especialment entre marit i muller.

A manera de curiositat val a dir que, per exemple a ses Sitges, enguany, els magraners bords i de magranes aspres van ben carregats. En canvi els empeltats, de magranes dolces, no en tenen ni una.

La salsa de magranes agres (s’adjunta recepta que he trobat a la xarxa) marida molt bé amb la porcella rostida.

Informacions:
Herbari virtual
Menuda natura
Viquipèdia
Viquipèdia (Magrana)
Salsa de magranes agres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.