Crónica informal I: bon vent ve

Després de quatre anys de no publicar cap Crònica informal –la darrera va esser el 19 de novembre de 2017, en què en vaig reproduir una altra del gener de 1985 (que, per cert, era falsa: me l’havia inventat), he considerat oportú publicar-ne dues de seguides, perquè crec que l’ocasió s’ho mereix. La primera correspon a la primera elecció de Mateu Puigròs com a batle de Sant Llorenç, que vaig publicar a Flor de Card el juny de 1995; la segona, al plenari de 20 de novembre, en què acabarà la seva tasca com a primer regidor del nostre municipi per entregar la vara a Pep Jaume. Vet-aquí la primera::

Que te pareix, secretari,
que puc anar confiat,
amb so poble que está alçat
a favor d’es meu contrari?
“El rei Herodes”

No ho he pogut confirmar, però hi cap la possibilitat de què fossin aquestes les paraules que va amollar en Miguel Fal·lera quan va sebre, el mateix dia de la presa de possessió del nou Consistori, que no seria el nou batle de Sant Llorenç; tampoc no está confirmat si va rompre la taula del despatx amb un cop de vara, com el rei Herodes. I és que, per primera vegada en la nostra història, la pressió popular de carrioners i llorencins va fer capgirar una decisió presa pels qui teòricament representen la voluntat de la gent, perquè aquesta decisió no reflectia ni de molt el que havien expressat les urnes. Esperem que no sigui la darrera, i que els polítics llorencins en prenguin mostra, pel compte que els té.
-Vénga, deixa’t anar de reis herodes i de coverbos i conta’m com va anar es ple.
En Miguel Comís, n’Antoni Cuc, na Dolors i jo veníem de prendre un cafetet, tira tira, i no ens aturàrem a fer tertúlia davall els arcs de la Sala, com feia altra gent, sinó que ens asseiérem a les respectives cadires sense saber que el pacte de sant Escuder s’havia romput el vespre abans, quan els carrioners, a altes hores de la matinada, havien aconseguit convèncer en Mateu Puigròs de què acceptàs la batlia. Males llengües asseguren que un parell de carrioners havien gravat els discursos que n’Antoni Cuc i en Miguel Comís havien fet la nit abans a la rectoria i que la reacció de la gent fou la gota que féu vessar el tassó de la futura batlia d’en Miguel Fal·lera, però no puc assegurar que sigui ver.

-I com és que li dius es pacte de sant Escuder?
-Perquè, si no m’han dit mentides, sa barrina se va cloure sa vetlada de dia 12 de juny, sant Escuder, qui, segons es Costumari Català, volum III, página 863, era es patró des tramposos i de sa gent de vida tèrbola.
-Sagrades! I no podien haver esperat el sendemà?
-Es problema és que el sendemà era dimarts i tretze…
-Maresantissimeta! No podia anar bé mai!

Bé, la qüestió és que quan començà l’acte, els quatre esmentats abans devíem esser gairebé els únics de la Sala que no sabíem que el pacte se n’havia anat en orris. Imagina’t la cara que deguérem fer quan en Mateu Gostí es va votar a ell mateix. Ja està, vaig pensar jo, en Mateu s’ha equivocat! En Miguel Comís, que seia ran d’ell, també va pensar el mateix, i li va faltar un pèl de monja per pegar-li una colzada i fer-lo rectificar. Llàstima que no ho fés, perquè la lulea que s’hagués armat hauria ajudat a rompre la tensió de l’ambient, que, com diu n’Andreu Pipes, es podia tallar a espasades.

-No dius que no sospitaves res?
-I és ver, però una vegada acabat sacte vaig recordar que abans des ple, quans els feia ses fotografies, ses úniques cares alegres eren ses des que pensaven que estarien a s’oposició, pe ses des suposat equip de govern i sa des batle semblaven més pròpies d’un funeral que no des qui havien de protagonitzar es moment històric de tenir per primera vegada en cent anys un batle carrioner.

La cosa va quedar aclarida quan en Miguel Galmés va donar el vot al seu cap de llista: una errada per part d’en Mateu Gostí era fins a cert punt admissible, donat el grau de fiabilitat de les decisions polítiques que dugué a terme durant la legislatura anterior i la campanya batlística actual, però en Miguel Galmés sabia bé el que votava, i era evident que la cosa no prenia pel camí que resignadament esperàvem.

-I sa gent, com va reaccionar?
-Fent mamballetes. Segons es meus assessors, es carrioners feien mamballetes per tenir un batle des seu poble, i es llorencins perquè no fos en Fal·lera. D’aquesta manera, en Mateu es va lliurar d’una possible cridòria per part des anticarrioners llorencins, que he sentit dir que qualcun n’hi ha.

Prova de què la tensió era extrema, quan el secretari va proclamar batle en Mateu Puigròs pareix que lo seu era que s’assegués a la cadira d’enmig i que en Fal·lera li traspassàs els poders mitjançant l’entrega de la vara, no és ver? Idò no, des del lloc on seia durant la votació, molt nerviós, es va aixecar i va dir que “havia romput el pacte per desmentir els rumors que havien posat en dubte la seva honorabilitat, i que intentaria regir l’Ajuntament amb la col·laboració de tots els membres del Consistori”. I com que ningú no deia res més, fou en Mateu Gostí qui, amb més sentit pràctic que habilitat oratòria, clogué l’acte dient: “Au, això s’ha acabat!”, supòs que referint-se més al plenari que no al seu futur com a polític signant de l’efímer pacte de sant Escuder.

-Com a nota anecdòtica, a tu que t’agraden aquestes coses, et diré que tots prometeren es càrrec llevat d’en Mateu Gostí, que el va jurar. I també que es dos regidors dels PSM afegiren a sa promesa sa frase “sense renunciar al dret de l’autodeterminació del nostre poble”, cosa que sempre queda bé per un regidor nacionalista.
-En definitiva, una elecció ben entretinguda…
-Sí fotre! No n’hi havia hagut cap altra d’ençà que ets Independents de Sant Llorenç i Son Carrió feren un batle socialista, ara fa setze anys. Si tots es plens que faran durant sa legislatura són tan moguts com aquest hauran de llogar cadiretes, perquè s’emoció estarà garantida, encara que mos exposem a què algun polític pateixi un baticor o una pujada de sang!

Un pensament a “Crónica informal I: bon vent ve

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.