Entrevista a Pep Jaume

De la mateixa manera en què férem una entrevista a Mateu Puigròs, quan deixava el càrrec de batle després de 26 anys d’ocupar-lo, hem cregut oportú fer-ne una altra al batle nou, en Pep Jaume, que agafa la vara en representació d’un partit que ja la va portar a la primera legislatura de 1979, de la mà d’Ignasi Umbert. Ens rep en el saló d’actes i, sense més preàmbuls, començam l’entrevista, elaborada per Tomàs Martínez i Josep Cortès:

Et vares presentar per primera vegada el 1995, el mateix any en què Mateu Puigròs va aconseguir la batlia, en el vuitè lloc de la candidatura. Què et va decidir a fer costat a la llista del PSOE?

Pareix un tòpic, però els que em feren decidir a anar amb la llista del PSOE era gent coneguda de canostra, amics dels meus pares… bona gent.

O sigui, et va influir més l’ambient familiar que el polític…

En aquell moment, sí.

Eres molt jovenet, només tenies 18 o 19 anys…

Sí, devuit acabats de fer.

A les dues següents vares pujar fins al tercer lloc de la candidatura, però no vares entrar fins el 2007, quan anaves de segon amb na Maria Galmés. Com visqueres aquella primera legislatura de regidor?

Amb molt de gust. Vaig dur Festes, encara que en un primer moment no m’havia plantejat dur-les. La paraula que triaria és «gust». A la segona ja no va esser igual: a Palma va guanyar la dreta i va esser una legislatura més trista, perquè a l’anterior si telefonaves a Palma et contestaven els teus i t’ajudaven si havies de menester res, però a la del 2011, sobretot els primers mesos, ens passaren el rodet per damunt. Va esser un desastre.

D’ençà que formes part de la Corporació llorencina sempre has estat a l’equip de govern. De quines àrees t’has cuidat?

Sempre he duit la brigada fins aquesta legislatura, Festes, Urbanisme, Recursos humans, Sanitat…

Has tocat totes les tecles…

Totes, no. No he passat per Serveis socials ni Joventut, i això que la vaig demanar…

Dins quines t’has trobat més a gust?

A Serveis generals i Festes.

Serveis generals, també?

Sí, perquè crec que en lloc de grans obres, el que més agraeix el ciutadà és que li puguis arreglar aquell clot que té davant caseva o aquella farola que no s’encén…

Per què, el 2019 us intercanviàreu el lloc dins la llista electoral amb na Maria Galmés? Va esser de mutu acord?

Sí, va esser de mutu acord. Na Maria va trobar que acabava un cicle, que havíem de fer un canvi i que jo havia d’anar de primer. En parlàrem amb el grup i acordàrem que fos així. Jo només vaig posar un condició: que na Maria anàs de segon, perquè ella volia anar la darrera de totes i hi va venir a bé.

A les tres eleccions en què anaves al segon lloc de la candidatura, el PSOE va aconseguir dos regidors i quan l’encapçalares tu, en treguéreu quatre. A què ho atribueixes?

És un conjunt de moltes coses, no va esser perquè jo anàs de primer. El PSOE governava i estava de moda, perquè era quan en Pedro Sánchez estava damunt fulla, havia ajudat molt a Sant Llorenç per lo de la torrentada… També sé que hi va haver gent que em va votar per llevar en Mateu, encara que mai no ha estat aquesta la nostra intenció.

Creus que hi va influir la teva actuació durant la torrentada, que estares molt per enmig?

Crec que no, jo sempré he estat molt per enmig i he intentat donar una mà. A més, els altres també estaren enmig i tots hi férem molta feina.

I les activitats que organitzares de cara als joves, durant les festes, o això que has comentat sobre la brigada, no hi influïren?

Els joves, sí…

…Perquè no crec que es pugui atribuir només a què el PSOE estàs de moda. Un poc també deu pesar el que féreu a Sant Llorenç…

Bono, sí. També és ver que sempre he estat prop del joves i els donat una mà quan he pogut, perquè la gent que fa coses desinteressadament per Sant Llorenç mereix esser recolzada.

Consideres que el PSOE ha duit a terme un canvi generacional, amb tres regidor més o manco joves?

Diria que sí, perquè la mitja d’edat ho constata. És ver que a la llista també hi havia gent de més edat que ens recolzava, però a les posicions capdavanteres hi havia gent jove.

Manteniu contactes freqüents, amb el grup d’afiliats i simpatitzants? Parlau de la postura que ha d’adoptar el partit davant cada tema important?

Abans ens reuníem més, però la vertitat és que els darrers dos anys només ens hem vist dues vegades. Ara, amb els whatsapp sempre estam en contacte i consultam cap on hem de tirar, sobretot quan es tracta de política local.

Abans fèieu molts sopars, a ca na Maria…

Cada setmana. Ara no ho feim així perquè les circumstàncies són unes altres: abans érem un grup d’amics que formàvem una llista i ara som companys de partit, no només una pandilla d’amics. Hem obert un poc el ventall.

Et consideres preparat per assumir la batlia del municipi?

Crec que sí. L’altre dia vaig fer sebre als funcionaris que si feia falta m’havien de tirar un cable…

Vares dir que en Mateu Puigròs t’havia deixat el llistó molt alt…

És així. Un home que ha governat durant sis legislatures, qualque cosa té, no pots dir que ha tengut sort: és que ho ha fet bé i per això la gent hi ha confiat donant-li el vot.

Confies superar aquest llistó?

No, tant com això, no. Arribar al seu llistó per fer la feina ben feta, sí, però durar tant de temps, no.

T’has posat cap límit de temps?

Límit no me n’he posat, però consider que dues legislatures senceres haurien de bastar. Aquesta feina, si la vols fer bé, t’absorbeix les 24 hores del dia.

Dues legislatures, perquè penses que és temps suficient per fer el que vols fer i no s’han d’eternitzar en els càrrecs o té una altra explicació?

Independentment que en Mateu ho ha fet molt bé durant sis legislatures, arriba un moment en què no s’importen idees noves.

Te consideres un home pràctic, pragmàtic?

El discurs que vaig fer a la investidura anava en aquest sentit. Som qui som. Som aquí per allò que hagueu de menester. Per què hem d’embullar fil? Som practiquíssim.

Encara que ja duguis 14 anys dins la Sala, tens por de què en Mateu et faci ombra, després de tants anys d’esser batle?

No, fins aquí la col·laboració ha estat total. Hem pactat les àrees de les quals s’encarregarà en Mateu i fins aquí, és ver que només duim dos dies, però la col·laboració ha estat total. La noblesa d’en Mateu i el fet d’haver estat tants d’anys batle ha de passar davant qualsevol cosa.

Continuareu amb la mateixa estructura de l’equip de govern, exceptuant el batle que surt i el que entra?

Sí. Continuarem amb el que s’havia pactat al pacte de governabilitat. Tampoc tendria gaire sentit canviar una regiduria a devuit mesos vista d’unes eleccions. Val més seguir amb el projecte que ja tenim en marxa i amb l’experiència que té cada regidor a cada una de les seves àrees.

Un any i mig no és gaire temps per dur a terme projectes importants. Quines seran les teves prioritats?

Seguir amb l’acord de governabilitat que vàrem signar en el seu dia, del qual hem complit devers el seixanta per cent. Ara estam a punt de treure a licitació l’ampliació del centre de la Tercera edat de Sant Llorenç, el pla de mobilitat, les obres de la plaça Jaume Santandreu, l’arxiu… no hi haurà grans obres. I si ara m’heu de demanar, perdonau que m’avanci, què ha de canviar, idò? Ha de canviar la manera de fer-ho.

Te pareix que el fet de tenir el batle del mateix partit que les institucions autonòmiques pot fer que s’agilitzin els temes pendents de la torrentada?

Crec que no. No s’ha perdut perquè jo, que som del mateix partit, no hi hagi dedicat temps i esforços. Ara sembla que s’està desbloquejant el tema de la variant. Els problemes són tècnics. Per exemple, els ponts que volem canviar, amb opinions a favor i en contra de fer-ho, suposa que si canviam un pont que va ser construït amb un factor de recurrència per a cent anys, ara s’hauria de construir amb un factor de recurrència de cinc-cents anys.

Tens algun projecte nou, dins el cap?

Vàrem comprar un solar, davant la plaça dels Morers, per reconduir les aigües que ara van al Pou Vell i fer-hi un pas gros.

I amb els aparcaments que hi ha devora el torrent, què en fareu?

En aquests llocs hem de fer actuacions senzilles perquè si un dia ve aigua no ens faci tap.

I en el camí des Cós?

Ara ha arribat del Consell de Mallorca la modificació, crec que és la vint-i-sis, una modificació que ha estat favorable. Aquest projecte ha duit molt de retràs degut a la burocràcia i no es podrà fer aquesta legislatura.

Sabem que t’einteressa el tema de la Guerra Civil. Teniu previst fer alguna excavació al municipi com han fet altres pobles?

El Govern és el qui té les competències en el tema de les fosses. Vàrem demanar una subvenció per poder fer una cates al camí des Molins. Les vàrem fer i tenim els resultats; ara hem demanat una altra subvenció per passar un georadar a la platja de sa Coma i hem demanat al Govern si, amb els doblers d’aquesta subvenció, ens deixarien fer, almanco, una cata a aquesta zona.

Vos heu plantejat l’estructura de la candidatura del PSOE de cara al 2023?

No, no ens hem plantejat res, encara.

Na Maria Galmés m’ha comentat que no es presentaria de bell nou…

Ella ho sol dir, però ja veurem si la pitjam, si l’hem de menester, però encara no ho hem pensat. En aquests moments la prioritat és assumir la batlia i anar fent, amb els peus a terra, amb l’objectiu de repetir la batlia.

Les properes eleccions, sense en Mateu com a candidat i amb la incògnita de què farà el GISC seran una novetat. El panorama polític, després de vint-i-sis anys, canviarà.

Sí, seran diferents.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.