2022. Any del Diccionari Alcover- Moll

El proper dimecres, 15 de desembre, s’instal·larà al Port de Palma una placa commemorativa en memòria de la ‘Gran Eixida’, l’expedició lingüística d’Alcover-Moll de 1921 que va recórrer de cap a cap els territoris de parla catalana, al llarg de més de cinc mesos de 1921, per recollir paraules i expressions per al  Diccionari Alcover-Moll.

Amb aquest acte l’Institució Moll arranca l’Any del Diccionari i convida a totes les poblacions del territori de llengua catalana a dedicar carrers, places i plaques en homenatge a Alcover i Moll amb motiu dels 60 anys de la culminació del ‘Diccionari català-valencià-balear’.

Els deu volums del Diccionari inclouen no tan sols les definicions sinó també les seves variants geogràfiques, la seva transcripció fonètica, l’etimologia, refranys i frases populars i com aquestes han estat utilitzades en centenars d’obres de la literatura al llarg dels segles.

Actualment, només 17 municipis de les Illes Balears i tres de Catalunya compten amb vies públiques dedicades a Antoni Maria Alcover;

13 de l’arxipèlag i quatre del Principat, a Francesc de Borja Moll, i una localitat catalana amb un carrer amb el nom de tot dos. La Institució Moll es planteja com a objectiu per al 2022 que cap localitat de l’àmbit lingüístic català, que visitaren personalment en la seva pràctica totalitat, quedi sense qualque recordatori perdurable de la seva obra gegantina.

El seixantè aniversari del Diccionari, el 2022, coincideix amb l’inici de la nova digitalització i marcatge de l’Alcover-Moll, dirigida per Maria Pilar Perea, vicepresidenta de la Institució Moll, amb la col·laboració en marxa dels departaments de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya. Aquesta nova versió, amb les tècniques més actuals, posarà a l’abast de l’usuari tot el potencial de consulta de les 157.963 entrades que conté el Diccionari. .

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.