Una placa al Port de Palma dona el sus a l’Any del Diccionari Alcover-Moll

(Nota de premsa)

S’ha inaugurat avui, a iniciativa de la Institució Francesc de Borja Moll, amb l’assistència dels presidents de l’entitat i de l’Autoritat Portuària, Carles Duarte i Francesc Antich

Amb la inauguració, aquest matí, al Port de Palma, d’una placa commemorativa de la ‘Gran Eixida’, l’expedició lingüística d’Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll del 1921, fa un segle, la Institució Francesc de Borja Moll ha donat el sus a la celebració, el 2022, dels 60 anys de la culminació del Diccionari català-valencià-balear, obra de tot dos. La Institució convida tots els municipis i entitats dels territoris de parla catalana -que Alcover i després Moll varen recórrer de punta a punta, en successives expedicions lingüístiques- a celebrar, amb activitats, homenatges i la instal·lació de plaques, dedicació de carrers o equipaments i d’altres elements commemoratius, la culminació, el 1962, de la que és una obra monumental sense equivalent en cap altra de les llengües romàniques.

La placa, amb textos en català, castellà i anglès, ret homenatge a la ‘Gran Eixida’, l’expedició lingüística d’Alcover i Moll que va recórrer de cap a cap els territoris de parla catalana, al llarg de més de cinc mesos del 1921, per recollir paraules i expressions per al Diccionari, conegut com Alcover-Moll.La dedicatòria ha quedat instal·lada per l’Autoritat Portuària, a iniciativa de la Institució Francesc de Borja Moll, depositària del llegat del Diccionari, al mirador públic de l’edifici Marina Moll Vell, al carrer del Moll Vell, 6.

sdr

Els deu volums del Diccionari inclouen no tan sols les definicions sinó també les seves variants geogràfiques, la seva transcripció fonètica, l’etimologia, refranys i frases populars i com aquestes han estat utilitzades en centenars d’obres de la literatura al llarg dels segles.  L’objectiu per al 2022 és que cap localitat de l’àmbit lingüístic català quedi sense qualque recordatori perdurable de la seva obra, coincidint amb una nova digitalització i marcatge, amb el suport dels departaments de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i de la Generalitat de Catalunya, per posar els seus continguts a disposició dels usuaris, amb totes les possibilitats que ofereixen les tecnologies actuals.

El president de la Institució Moll, Carles Duarte, ha subratllat, avui, la condició de “veritables gegants” d’Alcover i Moll; citant l’expressió contemporània a la ‘Gran Eixida’ de Nicolau d’Olwer, ha fet referència al “pont de mar blava” que “no és un mur, no ens separa, sinó que ens agermana” amb la resta de territoris de la mateixa llengua. El secretari de l’entitat, Antoni Mir, ha destacat que tant la placa del Port de Palma com el tòtem que es va inaugurar el 27 de novembre al Port de Barcelona,també en record de la ‘Gran Eixida’, són els dos primers d’una sèrie d’elements commemoratius que la Institució pretén que, al llarg del 2022, s’estenguin a totes les localitats de l’àmbit de parla catalana.

Damià Pons, delegat de l’Institut d’Estudis Catalans, ha qualificat de “gesta èpica” la tasca d’Alcover i Moll, mentre que Cristina Duran, gerent de la Institució Pública Antoni Maria Alcover, de Manacor, ha subratllat la font d’informació que suposen els quaderns redactats per tot dos a les seves expedicions. El regidor d’Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha remarcat com un manacorí -Alcover- i un ciutadellenc -Moll- convertiren Ciutat en “la gran capital de la llengua catalana”, ja que fou la seva base d’operacions, i el director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura, ha expressat que als catalanoparlants actuals “ens toca mantenir viu l’amor” d’Alcover i Moll per la llengua, “i fer-la servir en tot moment”.

La directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, ha qualificat de “tresor lexicogràfic” el Diccionari, a la nova digitalització del qual ha contribuït el seu departament. Per últim, Francesc Antich, president de l’Autoritat Portuària de les Illes Balears, ha posat de relleu la “diversitat” que recull el Diccionari, i ha fet públics els contactes amb els ports de València i Barcelona “per a compartir projectes”. A l’acte també hi han assistit Mateu Marcé, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manacor; Antoni Moll, en representació de la família; i el catedràtic de filologia Joan Miralles, entre d’altres personalitats.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.