Mots perduts: esca

Per començar l’any un mot potent: esca de caramutxa
Esca, en algunes de les accepcions encara és mot ben viu. Per a la gent de la mar la primera, pels amants de les plantes l’esca de garrover…

Morí la popularització del fumar en pipa i molt abans havia desaparegut el costum d’encendre la pipa amb esca de caramutxa.
Preparar l’esca de caramutxa era una tasca que tenia certes dificultats. Encendre la mica d’esca dipositada sobre el tabac amb un ferro i una pedra foguera, era tot un art.

El DCVB, entre altres coses mostra:

ESCA f.
|| 1. Menja que es posa a l’ham o a un altre ormeig de pesca o de caça, per atreure els animals; cast. cebo. 
|| 2. Matèria molt seca i preparada perquè s’encengui fàcilment amb una simple espurna; cast. yesca…./… esca de bolet (Mall.), o simplement esca (Cat.): bolet de l’espècie Polyporus fomentaris, que preparat convenientment s’encén amb molta facilitat: cast. hongo yesquero. Esca borda: bolet de l’espècie Thymellea hirsuta (Val.). Esca de cardet: lluquet, anomenat també cotó ensofrat palleta de lladre (Val.). Esca de caramutxa: carbó de caramutxa esflorat, que els fumadors antics empraven per a encendre la pipa (Mall., Men.)Esca de garrover: part podrida de la llenya de garrover, que s’empra com a esca i com a femada (Mall.). Misto d’esca: misto que no té sofre, sinó que el combustible és una esca i no fa flamada, sinó únicament brasa.
|| 3. La carn blanca dels pits de la gallina (Manacor).
|| 4. fig. Incentiu; causa o ocasió de malifetes, burles o altres accions més o menys dolentes; cast. cebo, yesca. 

 

Loc.—a) Encendre’s com l’esca: esser molt fàcil d’encendre.—b) Anar-se’n com l’esca: esqueixar-se o rompre’s fàcilment; es diu principalment de les teles velles (val.).—c) Donar esca al dimoni: obrar malament, fer malifetes (Mall.).—d) Esca del primer pic: persona molt irritable.
Refr.

—«Cada pesca vol una esca» (Mall.).

 

Aportació d’Antoni Pascual
Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.