Projecte mediambiental del CEIP Punta de n’Amer de sa Coma

IMEDEA, Institut Mediterrani d’Estudis Avançats de la Universitat de les Illes Balears, ha visitat el CEIP Punta de n’Amer. Després de tres mesos d’estar en contacte amb na Heidi Valero, Mari Gutic i Raquel Arañón ha arribat el moment de tenir la visita de na Inés Castejón. Ella ha estat l’encarregada de donar el sus al projecte “Posidonia in the Classroom” a Sa Coma. Nou centres educatius d’educació primària i secundària de totes les Illes Balears seran els encarregats de poder observar aquesta planta; així com tota la vida que en ella es crei durant aquest 2n trimestre del curs 2021-2022.

De cada centre depèn allargar l’estudi fins a final de curs o no. Aquí és on la responsabilitat i repte per part de l’alumnat cobra vida. Amb aquest projecte, no només s’aprèn sobre la flora i fauna de la Mediterrània, sinó que també s’han de posar en pràctica uns valors molt importants. Aprendre a tenir cura d’altres éssers vius, a la vegada que manipular-los de forma respectuosa; així com tenir present la correcta realització de les tasques de manteniment per aconseguir uns resultats òptims.

Abans de montar l’aquari al centre, l’alumnat de 6è s’encarregà d’anar a cercar aigua de la mar. Aquesta pot ser emmagatzemada sense problema, sempre i quan es mantingui a un lloc fresc i fosc. Una mestra del centre, els donà consells importants a tenir present: ‘L’aigua que agafeu no ha de ser ni de la superfície, ni del fons. No pot ser de la superfície perquè és on podem trobar tots els olis, benzines, impureses que suren, microplàstics, etc. I no pot ser del fons perquè és on major quantitat de materials pesats es concentra.

Cada setmana l’aquari haurà de renovar l’aigua; així com també s’haurà de vigilar l’estat dels filtres, per tal d’assegurar la major qualitat possible del nou hàbitat. La salut de totes les espècies és molt important i evitar haver de confinar-ne és el segon repte més important a assolir.

Sabíeu que entre la praderia de Posidònia es poden trobar fins a set-centes espècies distintes d’éssers vius? Na Inés ha comentat, mentre preparava l’aquari que possiblement hi hagi amagats caragols de mar, algues vermelles, una esponja i fins i tot una gamba. Els ha explicat que no s’han de fer il·lusions en trobar animals grans. La grandària concorda amb el tamany de la Posidònia Oceànica. Per tant, si a un bosc amb arbres grans, els animals que podem trobar són ocells, conills, cucs, serps, etc. Els que creixeran a l’aquari seran molts d’ells microscòpics. Aquí és on l’observació atenta i meticulosa agafa importància. Qualsevol indici de mossegada, significarà que hi ha vida animal.

Mestres i alumnes estan entusiasmats amb els nous visitants i es podrien passar hores en silenci o xiuxiuejant, mentre miren l’aquari. El llum que simula les hores de sol és tranquil·litzador i el moviment que provoca el filtre d’aigua, simula un onatge suau que et transporta als dies d’estiu fent snorkel per les nostres meravelloses aigües.

CEIP Punta de n’Amer dona les gràcies a les entitats que promouen projectes ecoambientals, només així poden crear un vincle amb allò que expliquem a les aules. Qui coneix, estima i qui estima, respecta i protegeix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.