Santoral, 2 de febrer

Avui és una festa que destaca d’entre les de l’hivern. És la Presentació del Senyor. Segons la llei de Moisès, quaranta dies després del naixement, l’infant havia de ser presentat al Temple i la mare passàs pel ritual de la purificació. Per això avuies celebra la Presentació de Jesús al Temple i la Purificació de Maria. Popularment aquesta festivitat es coneguda com la festa la de llum o la Candelera, patrona dels cerers i dels electricistes.

Aquest dia, i també l’11 de novembre, festivitat de sant Martí de Tours, a la Seu de Mallorca es pot veure un espectacle de llum i color. Devers les vuit del matí els raigs de sol que travessen la gran rosassa de la catedral la reflecteixen just davall de la rosassa de la façana principal. Aquest fenomen es conegut com l’espectacle del 8. (https://card.cat/2011/11/09/lespectacle-del-vuit/)

Les dues rosasses. Espectacle del Vuit. Catedral de Mallorca

Avui fan festa les que s’anomenen Candela, Candelària o “Calle”.

Antigament també es celebrava la festivitat de la Mare de Déu de la llet. Invocada perquè augmentàs la llet a les dones que criaven. Era la patrona i advocada de les dides.

Mare de Déu de la Llet. Gòtica, d’alabastre, del segle XIV a santa Maria de l’Estany, al Moianès. https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/06/goigs-la-mare-de-deu-de-lestany-tambe.html

Avui, també és la festivitat de sant Corneli, bisbe.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.