Santoral, 3 de març

Sant Medir, pagès màrtir barceloní. Sant Ermenter (o Emeteri) i Sant Celdoni (o Celoni), soldats màrtirs a Calahorra. Santa Màrcia, verge i màrtir.

Sant Ermenter i sant Celdoni foren dos soldats legionaris romans destinats a Calahorra (La Rioja), que varen viure devers el segle III. Forend ecapitats a la vorera del riu Cidacos. La llegenda diu que els caps dels dos màrtirs arribaren a la riba d’un lloc on s’erigí la ciutat de Santander (Portus Sancti Emeterii). Aquestes restes es veneren a la catedral de la ciutat.

Sant Celdoni, en temps de les confraries i els gremis era el patró dels manyefles, els joves que es cuidaven de fer encàrrecs. Invocat contra el ossos desllorigats. Juntament amb sant Ermenter era invocat contra les pedregades.

Aquest dia també es celebra la festivitat de sant Medir de Barcelona, que sembla que fou un sant que no existí. El nom sembla que deriva, per corrupció, de sant Emeteri.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.