Mots perduts: estaló

De moment encara no l’inclouria a la llista de mots perduts, però diria que en du camí ja que l’activitat d’estalonar arbres ha perdut vigència. De fet, passejant per fora vila, excepcions a banda,  ja no se’n veuen d’arbres estalonats.

Més usat amb la forma “puntal” resten, això si, els estalons usats en construcció i també els que configuren suport emocional.

El DCVB mostra:

ESTALÓm.
|| 1. Pal bifurcat a un extrem, que es posa vertical per a sostenir les branques d’un arbre massa carregades, una soca torçuda, una biga o llenyam romput, etc.; cast. puntal, horca. «Jo em determiní un dia | de sembrar un claveller, | i en quatre dies cresqué | que setze estalons tenia» (cançó pop. Manacor). Lo comte de Ampúries féu cavar lo mur e la torre de ponent, e puix feu-lo stalonar, e feu-hi metre foch per los stalons a cremar, Desclot Cròn., c. 43. Que los estalons y trauesses de seuina de setse fins en vint palms no excedescan de tres lliures la dotsena, Capit. Iuiça 82. Forques fa de dos forcalls i adesa | estalons per les parres insegures, Riber Geòrg. 20.
|| 2. fig. Persona o cosa que sosté, que ajuda eficaçment a qualcú o a qualque cosa; cast. puntal. «En jo esser vell, tu seràs el meu estaló». Aquell fiet seu que tant estimaven i que era s’estaló de la casa, Alcover Cont. 44.
Loc.

—«El cel no ha de menester estalons»: ho diuen als segadors que s’aixequen per descansar interrompent la feina. «El cel no ha de mester estalons | perquè està purificat: | aficau-vos dins es blat | i deixau anar ets ugons» (cançó pop Mall.).
Fon.: 
əstəló (or., bal.); astaló (occ., val.).
Intens.: 
estalonet, estalonot, estalonàs, estalonarro, estaloneu, estaloniu.
Etim.: 
incerta. Si no ve del llatí stolōne ‘rebroll’, potser sigui un derivat en -ōne del llatí stilus ‘branca’ o stela ‘columna’ (cf. Moll Supl. 3106).

Aportació de Bel Alemany
Imatge de l’Enciclopèdia d’Eivissa.: Una de les famoses figueres estalonades de Formentenra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.