El Consorci de Cala Millor: estudia la necessitat de transvasament d’arena que tenen algunes zones de la platja de Cala Millor

El passat dilluns, dia 9 de maig, la batlessa de Son Servera, Natalia Troya, el batle de Sant Llorenç des Cardassar, Pep Jaume Umbert, el Regidor de Comptes, Hisenda i Turisme de Son Servera, Pep Servera, i el Regidor i Delegat de la zona Costanera de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, Nicolau Bordal, varen mantenir una reunió telemàtica amb el Subsecretari de Protecció de Costes, Ángel Muñoz, per tractar la necessitat de transvasament d’arena que tenen algunes zones de la platja de Cala Millor.
Cal recordar que un estudi de 2017 del IHCANT (Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria, determinava que la platja de Cala Millor presenta una extensa platja seca en època estival i fins fa poc no s’havien apreciat canvis en la posició mitja de la platja. Però els darrers anys, els temporals d’ones han fet que la platja s’hagi erosionat, reduint-se de forma considerable l’amplada de la platja seca, arribant fins i tot a deixar al descobert el substrat rocós. Això ha fet indispensable que s’hagin de realitzar actuacions com la regeneració de la platja. L’estudi del IHCANT remarcava que l’actuació proposada era una solució d’emergència per a l’estiu del 2017 i que per els anys successius s’havien d’analitzar les condicions de la platja i a partir d’aquí poder proposar noves actuacions.

L’any 2019 es va refer l’informe perquè la situació havia canviat. Cal tenir present que aquell any va tenir lloc el temporal que afectà el Llevant de Mallorca. L’empresa NEOS va recopilar el treball de IHCANT i tota la informació que demanava Costes per poder presentar un projecte. Les dades recollides llavors, detallen que la platja pateix des de fa vàries dècades problemes d’erosió, amb episodis especialment importants durant els hiverns de 2012-2013, 2014-2015 i 2016-2017.

Pel que fa referència a la procedència dels materials necessaris per incrementar la superfície de la platja seca, aquests provenen de les bermes submergides existents a la platja. El projecte deixa ben clar que la posidònia oceànica no patirà afectació directa per l’execució de les obres.

El departament de Costes de les Illes Balears va presentar les conclusions a Madrid, que reclamà més informació a la delegació balear. Precisament, a la reunió del passat dilluns dia 9, el subsecretari de protecció de costes va demanar als dos ajuntaments que tornin a presentar el projecte al Departament de Costes de Madrid, confirmant que en 15 dies tindrien una resposta.

Es tracta d’un projecte que implica la realització d’una feina conjunta entre les diferents administracions, però ara per ara compta amb l’oposició del Govern Balear, l’opinió del qual és vinculant i sense la seva autorització no es pot tirar endavant. Així doncs, el Consorci de Cala Millor necessita la col·laboració del departament de Medi ambient del Govern de les Illes Balears per poder executar el projecte de regeneració de les platges de Cala Millor.

Per altra banda, aquest projecte es va proposar per cercar una solució a curt termini al problema de la manca d’arena a la platja. Malgrat tot, el Consorci té una visió a llarg termini amb l’objectiu d’impulsar l’adaptació al canvi climàtic de la platja de Cala Millor, i per això va presentar a la Unió Europea el projecte LIVE Adapt Cala Millor, que recentment ha estat seleccionat i dotat amb una subvenció de 1,3 milions d’euros, dels 2,2 milions totals que s’han d’invertir.

Foto. D’esquerra a dreta:

Pep Servera (Regidor de Son Servera), Nicolau Bordal (Regidor de Sant Llorenç des Cardassar), Natalia Troya (Batlessa Son Servera) i Pep Jaume (Batle Sant Llorenç des Cardassar)

Imatge televisió. Sr. Ángel Muñoz Cubillo, Subsecretari de Protecció de Costes.

3 pensaments a “El Consorci de Cala Millor: estudia la necessitat de transvasament d’arena que tenen algunes zones de la platja de Cala Millor

 1. Solució n’hi ha una: tomar hotels enterra i preservar els primers 800 metres de terra com a zona NATURAL.

  Ara, ses barbaritats de moure arena ja ha quedat clar que són anti-ecologistes. Esperem que no els hi deixin moure ni un cub d’arena. Tenia entès que no ho permetrien desde el govern central.

  Si surten roques a Cala Millor o on sigui, que en surtin, elles comanden i hi eren abans que noltros.

  Vos imaginau tenir Cala Millor com el teniem fa 50 anys? Seria un somni! Això si que en faria de goig!

 2. “Pel que fa referència a la procedència dels materials necessaris per incrementar la superfície de la platja seca, aquests provenen de les bermes submergides existents a la platja. El projecte deixa ben clar que la posidònia oceànica no patirà afectació directa per l’execució de les obres.”
  Màgradaria que algú explicas això,per tenir dades ,no hacab d’entendre que són bermes.🕵️‍♂️

 3. Ells tampoc ho tenen clar Antoni Font, i no solen contestar mai a ses preguntes importants per aquí… No sé com deu ser.

  Ses bermes se troben a sa part seca de sa platja, són desnivells que crea s’arena que arrastren ses ones. Bermes summergides no sabia que n’hi hagués. Lo que sí sé és que desde Madrid no volien deixar moure arena en teoria! Esperem que no els hi deixin dur res.

  Quina llàstima que tenguem un poble on manden hotelers i no gent conscienciada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.