Entorn: Rotaboc

Rotaboc (Lonicera implexa)
En aquest cas el nom científic es fa imprescindible. En el nostre entorn es coneix la planta amb el nom de “rotaboc”, però també es podria conèixer com a gavarrera, lligabosc, mamellera, mare-selva o xuclamel. I per si això no bastàs hi ha altres plantes, com la que nosaltres coneixem amb el nom de llampúdol bord, que també es coneixen amb el nom de rotaboc.
Darrerament l’he pogut localitzar i fotografiar a la pujada a Calicant, a es Telègraf i també just aquí a s’Olivar. Fàcilment localitzable per les seves flors allargades blanques que evolucionen cap al púrpura de subtil i agradós perfum.
Es sol trobar en llocs relativament ombrejats i entre penyes.
Bonafé a la seva “Flora de Mallorca” assenyala: “Les fulles en xarop o infusió són astringents, les flors mucilaginoses i els fruits diürètics”.

De banda el subtil perfum, al meu entendre, mostra dues curiositats. La primera és que és una liana, és a dir viu lligada, enfilada a altres plantes.
La segona curiositat és que té les arrels buides a l’interior, conformant una mena de tub rígid.
A la Mallorca preturística, en temps d’estretors, a vegades els pagesos, amb un canó de canya per posar-hi el tabac, i amb un tros d’arrel de rotaboc per poder xuclar el fum es construïen una pipa casolana (ben semblant a la que va popularitzar Popeye, un d’aquells mites infantils que fumaven).
Conten que un homenet llorencí, conegut com el sen Castell, l’amo de Son Formiga, a la postguerra, a més encenia la pipa amb un tros de ferro i una pedra foguera. Fins i tot costa imaginar l’habilitat i enginy que havia de tenir!.

Informacions:
Herbari virtual
Menuda natura
Viquipèdia

(Imatges: Rotaboc en un penya d’es Telègraf. La de la flor és de Menuda natura)

5 pensaments a “Entorn: Rotaboc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.