Entorn: Carxofera borda

Carxofera borda (Cynara cardunculus)
Ara, enguany a finals de maig, en el nostre entorn comencen a florir les carxoferes bordes, també conegudes, entre altres, com a “card de formatjar”.
Normalment es troben en terrenys no cultivats i a les voreres dels camins.
En altres indrets, fonamentalment en el nord peninsular, fan part de la cuina tradicional.

En el DCVB s’assenyala: “ Hi ha tres classes de card d’herba, que es diferencien pel color dels cabells o pèls que es formen a la corol·la de la flor o carxofa; uns fan aquests cabells blaus, altres color de rosa, i altres blancs; aquests cabells s’empren per fer apendre la llet quan han de fer el formatge. Hi ha altres espècies de cards d’herba que són bons per formatjar, entre els quals és el millor la carxofera pròpiament dita (Cynara scolymus), però no s’empra per formatjar perquè la gent s’estima més menjar-se les carxofes”.

Anys enrere, quan en moltes cases de fora vila feien formatge artesà amb llet de vaca, ovella o cabra, era herba cercada i apreciada. Fa part d’una de les experiències de ses Sitges, a cura de na Caterina: tallar els petits pels blaus de la for, assecats al sol i guardats en un potet fins a l’hora de quallar la llet, després picar en el murter, humitejar, abocar a la llet calenta, remenar i esperar una mica.

Les flors obertes també es poden utilitzar com a ornament de llarga durada.

Informacions:
Herbari virtual
Menuda natura
Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.