II Festival de Música Son Bono Entre la Mar i Bellver 2022

El Festival Son Bono va néixer en 2021 amb la intenció de recuperar el pols musical local anterior a la pandèmia. Quan al duo Voicello se li va oferir l’oportunitat d’oferir un concert en aquesta casa, que pertany a l’orde jesuïta, Carme Garí i Gabriel Fiol, els seus integrants, van pensar: Per què no organitzar un festival a l’estiu, en format de cambra, per a donar oportunitat a altres músics? L’escenari era perfecte, una espectacular terrassa situada en la barriada de Gènova, a Palma, des d’on s’albiren la badia i es Castell de Bellver.

La primera edició, que va tirar endavant amb molt d’esforç i voluntarisme, va ser molt ben acollida pel públic. Així que enguany Carme, soprano, i Gabriel, violoncel·lista i compositor, s’han embarcat a organitzar la segona amb una seu afegida, els Cellers Ribas de Consell.

El festival té com a objectiu acostar la música clàssica a públics més amplis mitjançant intèrprets que trien repertoris poc habituals, que interactuen amb els assistents per a explicar-los i trencar la distància entre els uns i els altres, i l’actuació de músics emergents, que comencen a construir-se una carrera, o joves talents.
En el cartell figuren el propi duo Voicello; el quintet de vent metall KamBrass, que acaba de recollir dos premis, o la arpista madrilenya i balladora Helena Garreta. Entre els novells, es compta amb la jove promesa del violí Carme Alzina, nascuda en Capdpera, que demostrarà el seu talent al costat de Gabriel *Fiol.
El festival s’obre per primera vegada a l’experiència, amb el fitxatge de Jaume Tugores.
Com a novetat, s’inclou la dansa en dos espectacles, a càrrec de la ballarina Stella García Manzanares, en un dels concerts dels Cellers Ribas, i el flamenc, amb la arpista i balladora Helena Garreta, a Son Bono.

Instagram: II Festival de Música Entre la Mar i Bellver 2022 (@festivalsonbono) • Fotos y videos de Instagram
Facebook: II Festival de Música Entre la Mar i Bellver | Facebook

ACTUACIONS:

Voicello. La veu de la soprano lírica lleugera Carme Garí obrirà el Festival Son Bono acompanyada pel seu company artístic i de vida Gabriel Fiol, els qui han preparat un repertori que combina l’òpera amb temes propis de caire mediterrani. Fiol, al violoncel, utilitzarà la pedalera de loops, que permet imprimir a les composicions sonoritats que els aporten altres matisos. Per exemple, a les àries d’òpera els confereix un so més pròxim al pop, la qual cosa ells denominen crossover òpera pop.
En Òpera Mediterrània, que és com es titula el seu espectacle, també tenen cabuda les peces que han anat component en els últims mesos, amb música de Fiol i lletra de Garí. Sobre les mateixes conten que “són temes amb arranjaments vistosos, és una música viva, inspirada en la bellesa de *Balears, descriptiva, amb algun caire cinematogràfic”.
El duo Voicello, que estrena nova imatge, compte en aquests concerts amb el seu bateria habitual, Miquel Marqués. Entre els autors triats figuren Bellini, Puccini, Léo Delibes i Miquela Lladó.
www.voicello.es
https://www.facebook.com/voicello/
https://www.instagram.com/voicello.es/?hl=es

Jaume Tugores. Un dels músics més coneguts i benvolguts de Mallorca. En el Festival interpretarà temes del seu vuitè disc El matí inventat, que ha compost per a compartir les emocions sentides després de convertir-se en pare. Es tracta d’una música tendra i èpica alhora, en la qual utilitza la veu com un instrument més.
Tugores tocarà la guitarra acompanyat pel saxofonista gallec David González, amb el qual després s’anirà de gira per Galícia.
Per a l’ocasió a més de les seves noves composicions, interpretaran alguns dels millors temes dels seus anteriors discos. Jaume conduirà el concert amb relats entre els temes instrumentals.
Quan la seva la discografia, Jaume Tugores va començar la seva carrera artística fa més de 20 anys, i en ella ha anat consolidant un so original i molt personal, en el qual sempre són presents la bellesa, la senzillesa i l’emoció de les seves melodies: Anche lui è qui (Ventilador, 2001), El seu Orient (Ventilador, 2003), Jantar com inspiraçâo (2005), Imatges de Knopfler (Musikarte, 2008), Nou llocs per a un nòmada (Tugores, 2009), Morricone, Rota, Piovani (Blau, 2013), “60′ FILM MUSIC” (Blau, 2016) i El matí inventat (2021)
www.jaumetugores.com

2cordats and loops. (Carme Alzina, violín, i Gabriel Fiol, violoncel). Aquesta formació és una nova proposta de l’actiu instrumentista i compositor Gabriel Fiol per a donar a conèixer temes propis, que, en aquesta ocasió, sonaran al costat d’obres conegudes de Johan Sebastian Bach i bandes sonores de pel·lícules. Amb ella, Fiol dona l’oportunitat a Alzina de compartir escenari per a anar donant-se a conèixer i al públic d’escoltar les sonoritats que sorgeixen de la pedalera de loops, un accessori que utilitzen els músics de pop i rock. Mitjançant aquest, endollat en aquest cas al violí i al violoncel, s’aconsegueixen noves sonoritats en directe, sumades al so original. Fiol porta anys investigant les possibilitats d’aquest artefacte en estils on no és habitual, com la música clàssica, l’òpera i també l’utilitza en algunes de les seves peces originals i en un altre dels seus projectes, Celloworks, que ha donat nom a dos discos en solitari.
Carme Alzina va néixer a Capdepera en 2004 i es va formar en el Conservatori Professional de Música i Dansa de Palma, on va obtenir el premi extraordinari enguany. Es va graduar en el Grau Professional als 16 anys, encara que va començar a tocar el violí als tres. En 2020 va obtenir el premi del Ensemble Tramuntana que organitza el violinista Barry Sargent.
Ells també interactuaran amb el públic.
www.gabrielfiol.com

KamBrass Quintet. Aquest quintet de vent metall viatja a Mallorca amb la satisfacció d’haver obtingut recentment dos segons premis en concursos internacionals. El primer, el mes de maig passat, a Andorra, en la quarta edició del certamen Cambra Romànica. L’altre va anar al juny, en la desena edició del certamen Antón García Abril, a Granada, un dels més importants d’Espanya per a formació de cambra.
Els integrants de KamBrass es van conèixer en la Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i entre ells figura la mallorquina Maria Servera, que toca la trompa. Al costat d’ella figuren Guillem Cardona i Joan Pàmies, trompetes, i Xaviel Gil, al trombó. Actualment s’estan especialitzant en un màster en Llucana, Suïssa.
Encara que existeix molt repertori per a instruments de metall, no és habitual trobar-los junts en una formació de cambra. Per això aquests joves intèrprets s’han proposat donar-ho a conèixer junts, perquè el públic comprengui el potencial d’aquesta mena d’agrupació.
KamBrass ja va triomfar l’any passat en el Festival Son Bono amb una proposta molt vital i versàtil, que gairebé aixeca als espectadors dels seus seients.
Enguany interpretaran a Jan Bach (1937 – 2020) i a Johann Sebastian Bach (1685 – 1750), a Enrique Granados (1867 – 1916), entre altres, sota el títol ‘Visions’. A més, aniran explicant detalls sobre les obres i els instruments que van utilitzant, que són varis.
www.KamBrassquintet.com
https://drive.google.com/drive/folders/14Cx2YJgw59lI9ag168JbGqpgMZKcsEZZ?usp=sharing

Helena Garreta. Arpista col·laboradora de nombroses orquestres simfòniques, actuarà en el festival en format de cambra i, a més, ens oferirà un tast de la seva faceta com a balladora. Madrilenya que té la seva base a Palma des de 2018, on va ser professora del Conservatori Professional, en l’actualitat imparteix classes en el de Còrdova. Garreta explica que el seu espectacle es titula‘En Dehors’ perquè és un “concepte que només s’utilitza en arpa i en dansa i crec que és el que em defineix com a artista. En arpa significa tocar cap a fora, fort, perquè s’escolti”.
Sobre l’instrument comenta que és “molt versàtil i agraït”.
Amb la seva actuació vol donar a conèixer el repertori escrit per a aquest instrument, que és molt ampli, i també “mostrar les seves possibilitats”. Ho farà mitjançant composicions d’autors espanyols i francesos dels segles XVIII i XIX.
Finalment assenyala que “jo vinc del simfònic, és el meu hàbitat natural, però conec el món del flamenc des de molt jove. A Palma la meva mestra és la balladora L’Espurna”.
En el Festival Son Bono sorprendrà el públic en solitari mostrant la seva versatilitat en les dues facetes, com ballant algun pal.Clásicos y Reverentes #05 – Helena Garreta – YouTube

Programa:
Festival Son Bono, a Palma i a la Bodegas Ribas
Voicello: “Òpera Mediterrània” (veu, violoncel i bateria)
Diumenge 3 de juliol 20h a Son Bono (Gènova, Palma)
Voicello: “Música Mediterránea y Mantonegro”
Dijous 14 de juliol 19h en Cellers Ribas (Consell)
Jaume Tugores: “El matí inventat” (guitarra + saxo)
Diumenge 17 de juliol 20h a Son Bono
“Música lírica Ibérica y Mantonegro” (voz, arpa y danza)
Dijous 28 de juliol 19h en Celler Ribas
Concierto de Gabriel Fiol y Carme Alzina: 2Cordats amb loops (violín y cello)
Diumenge 7 d’agost 20h a Son Bono
Concierto Kambrass (quinteto de viento metal)
Dilluns 15 d’agost 20h Son Bono
Concierto de Helena Garreta: “En Dehors” (arpa)
Diumenge 28 d’agost 20h a Son Bono

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.