Mots perduts: torniola

Quan era petit se veu que era molt estrúmbol (un altre mot perdut) i a vegades sentia com em deien “vols deixar de fer sa torniola”. Vendria a ser un “deixa d’empipar”, “fes alguna cosa de profit”… Aquesta expressió ara se sent molt més poc.

Significat: Sèrie de moviments pausats que es fan prop o al voltant d’algú o d’alguna cosa, sia per entretenir-se sense fer res, sia per mirar, vigilar, guardar o obtenir quelcom (mall., eiv.). Fer la torniola: fer la ronda per entretenir-se o per alguna finalitat; cast. rondar. Fer la torniola a algú: anar-li entorn procurant agradar-li o convèncer-lo per obtenir-ne quelcom; cast. hacer la rosca.

Grafies documentades: El voltor… fent la torniola s’acosta a sa presó”, Alcover Poem. Bíbl. 21

Etimologia:  derivat de torn o de tornar, amb el sufix –iola pres potser per analogia de mots com curriola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.