Mots perduts: torniola

Quan era petit se veu que era molt estrúmbol (un altre mot perdut) i a vegades sentia com em deien “vols deixar de fer sa torniola”. Vendria a ser un “deixa d’empipar”, “fes alguna cosa de profit”… Aquesta expressió ara se sent molt més poc.

Significat: Sèrie de moviments pausats que es fan prop o al voltant d’algú o d’alguna cosa, sia per entretenir-se sense fer res, sia per mirar, vigilar, guardar o obtenir quelcom (mall., eiv.). Fer la torniola: fer la ronda per entretenir-se o per alguna finalitat; cast. rondar. Fer la torniola a algú: anar-li entorn procurant agradar-li o convèncer-lo per obtenir-ne quelcom; cast. hacer la rosca.

Grafies documentades: El voltor… fent la torniola s’acosta a sa presó”, Alcover Poem. Bíbl. 21

Etimologia:  derivat de torn o de tornar, amb el sufix –iola pres potser per analogia de mots com curriola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.