Entorn: Flors d’espareguera

Passades les festes de Sant Llorenç, en temps de collir ametles -abans de la xilella- i garroves es donen, passejant per fora vila, determinats fets encara recurrents: qui no sent el xisclar, inconfusible i sempre llunyà, dels abellerols?, qui no es meravella amb els caragols fent la posta amb el cos enterrat?, qui no es sorprèn amb l’intens olor de l’espareguera de gat?.

Parlem de l’esparreguera de gat (Asparagus albus).

Minúscules flors blanques aferrades a la tija de fins a dos palms de llargària. A vegades rectes i netes, altres entrunyellades una amb l’altra conformant capricis visuals.

A vegades arrambades a la vora del camí, mesclades amb pedres i herba seca, altres destacant el blanc sobre el verd d’una mata en l’intent de l’esparreguera, constant en totes les plantes per rebre directament els raigs solars.

Les percepcions sempre són personals, les files de minúscules flors blanques poden, perfectament, passar desapercebudes pel caminador. No es pot engospar tot. Si ens posam en situació d’observadors conscient, sempre anam enfocant la nostra atenció, destacant-ne colors, globalitats, petits detalls…moltes altres vegades simplement passam centrats en el nostre pensar. Pensaments que podem considerar vitals i transcendents, simples cabòries, retrets relatius a un passat inamovible o planificacions d’activitats futures; i tot sense pensar que és un simple pensar.

Quan ens arriba la subtil olor de l’esparreguera la pituïtària ens hi podem recrear o podem seguir amb el rutinari pensar. En cas de recreació segurament atracarem el nas a la teringa de floretes blanques per inspirar el flaire, singular, fi, penetrant i, diria que dolcenc (sense voler entrar, per res, en aquelles descripcions recaragolades i elitistes de les etiquetes de vi).

Després continuarem la caminada però res serà ja igual, haurem experimentat un inesperat petit plaer que conservarem llargament en la memòria.

A nivell de curiositat lingüística, en el nostre entorn és coneguda com “espareguera de gat”; segons termcat també potser coneguda com esparreguera borda, esparreguera de ca, esparreguera de secà o esparreguera gatera

Informacions:

Herbari virtual

Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.