Mots perduts: bolic

Certament la llarga tradició de dones brodadores fa que aquest mot, ara en desús, continuï essent ben conegut. Anys enrere els propietaris o encarregats de tallers de brodats distribuïen feines que, generalment, repartien en un “mocador de bolic”.

Però avui, dia de la Mare de Déu Trobada es vol fer referència al bolic dels missatges.
A les pertinences personals que portaven d’una possessió a una altra quan canviaven de lloc de feina..

Potser són les arrels pageses, potser l’experiència laboral…però, tal dia com avui, tenc una recordança per aquelles persones que canviaren de lloc de feina.

Amb el bolic -hi duien poca cosa, diu n’Antoni, els ormejos d’afeitar, alguna camisa…poca cosa més! En haver dinat s’havien de presentar al nou lloc de feina.

Tendrien el cor estret?, sentirien els abellerols?, amb quin ànim encaraven el nou lloc de feina?, en el trajecte, normalment a peu, quin relat treballava el seu cervell?.
Un canvi de lloc de feina sempre és una aventura

El DCVB mostra:

BOLICm.
Conjunt de coses posat dins una peça de roba embolicada en forma més o menys rodonenca (Val., Mall.); cast. lío, envoltorio. Un bolich de robes velles de serventa, doc. a. 1345 (Aguiló Dicc.). La ploma enbolcada en un gran bolich de sendat, Decam., j. vi, nov. 10.aUn bolich de fardatge pedaçots e robota podrida, doc. a. 1528 (arx. parr. de Sta. Col. de Q.). Pos sa maleta y un bolich en terra, Roq. 11.
|| 2. Conjunt de coses embolicades. Un llibre e bolich de cordes, doc. a. 1460 (Boll. Lul. xi, 30).«Bolic de cabells»: mota de cabells embullats (Val., Mall.). «Bolic de raïls»: conjunt de les arrels d’un arbre (Val.).
|| 3. Conjunt de moltes coses desordenades (Mall.). En un bolich los avortà, Spill 8810. N’afica un bon bolich a cada empenta, Ignor. 2. Ses paraules los surten a bolics, Aurora 276. a) A bolics i a punyades: de qualsevol manera, desordenadament (Massalcoreig).
|| 4. f. Dona mal vestida o sense gràcia (Mall.).
Fon.: 
bulík (or., mall.); bolík (occ., val., mall.).
Etim.: 
probablement derivat postverbal de embolicar.

Aportació Antoni Pascual

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.