L’Ajuntament de Son Servera restaurarà el Pont d’en Calet

Card.cat va oferir informació la passada setmana de l’Espectacular accident del passat dia 17 que va fer malbé el Pont d’en Calet. Avui ofereim al lectors una breu informació sobre el pont i la seva història.
Història del Pont d’en Calet
La font fou adquirida per l’Ajuntament d’Artà l’any 1778 per abastir Son Servera. L’any 1804 ja existia la primera canalització fins al centre del nucli de Son Servera. L’any 1850 es modificà l’estructura de la font. Les estructures que es conserven deuen ser d’aquella època.
L’any 1945 la seva aigua circulava per la calçada fins al poble, en conjunt amb l’aigua de la Font d’en Just també pública i situada no gaire lluny. Donat que les dues fonts tenien un cabal conjunt suficient per abastir la població es decidí millorar la canalització de l’aigua. El cabal conjunt de les dues fonts era d’uns 50 litres per habitant i dia, agafant com a població la del cens de 1940, de 2.728 habitants.
A finals de la dècada de 1960 o principis de la de 1970 s’assecà i s’abandonà definitivament.
La calçada que transportava l’aigua de les fonts d’en Llisa i d’en Just fins a les cisternes del centre del poble tenia una longitud de poc més de 1.000 m, però en l’actualitat també se n’han perdut alguns trams, sobretot dins el nucli.
Al llarg del seu recorregut, travessa dues comes mitjançant aqüeductes; el primer està format pels ponts de Penya Roja i el segon pels ponts d’en Bou. També travessa el pont d’en Calet, per sota del qual passa el camí de Palma, que ha estat modificat diverses vegades per permetre el pas de vehicles cada vegada més grans. De fet, la forma actual del pont d’en Calet, convexa a la part superior (la desmuntada degut a l’accident de tràfic ocorregut el passat dissabte, construïda a principis dels anys vuitanta) demostra que no té cap altra utilitat que la de preservar la funció simbòlica de “porta del poble” de Son Servera.
L’Ajuntament de Son Servera va informar que el dissabte dia 17 de setembre va ser un dia de difícils decisions i moltes hores de feina per als companys Natalia Troya, batlessa de Son Servera, Jose Luis Ruiz, regidor de Patrimoni, i Sergio Valbuena, regidor de Vies i Obres, i el tinent de batle Miquel Espases, però amb la certesa que molt aviat tornarem a passar sota el pont d’en Calet, construcció simbòlica i carregada de sentiments per a tots els qui estimam Son Servera. Volem donar les gràcies al conseller, al departament de carreteres del Consell, als Bombers de Mallorca, a la Guàrdia Civil, a la Policia Local i als voluntaris de Protecció Civil per la seva col·laboració immediata.

Imatge d’abans de l’accident.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.