Mots perduts: xecalina

Un d’aquests mots que tenia apuntat de fa temps és xecalina. I deu ser ver que està desaparegut o en desús, perquè jo personalment el desconeixia. I vosaltres vos sona? Segons el diccionari és un mot ben mallorquí…

Significat: Bot que es fa alçant les anques (mall.) Fer fer xecalines a una cosa: tirar-la per amunt verticalment.

Grafies documentades: Fent bots i xecalines, Alcover Cont. 210

Etimologia: podria esser afèresi de aixecalina, derivat de aixecar; però no acaba de ser normal la derivació –alina. Hi ha la possibilitat de relacionar xecalina amb el cast. socaliña, però no es veu clara l’evolució semàntica.

(Fonts: Alcover-Moll)

Un pensament a “Mots perduts: xecalina


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Jo fa molt de temps havia sentit a dir “XICULINA”, i el seu significat estava relacionat amb el concepte de sorpresa, trastada… Per exemple: vaja xiculina mos ha fet es tractor, ara s’ha espenyat i no mos deixarà acabar sa feina.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.