Entorn: Cirerer de pastor

Enguany, segurament degut a les altres temperatures de l’estiu i la llarga sequera, tota la producció de forta vila sembla que s’avança uns dies; en aquests inici d’octubre, els cirerers de pastor es mostren en tota la seva plenitud de fructificació.
Les bolletes vermelles ornen partions abandonades i voreres de camins.

El cirerer de pastor (Crataegus monogyna), un arbust espinós altre temps molt valorat per ser peu idoni per als empelts de nesplera. Tot canvia. Hem passat del canyís amb les nesples verdes esteses, i la visita gairebé diària per detectar el moment idoni de maduració per a cada un dels paladars de la casa, al no res. Les nesples no són, ara mateix, fruita gaire apreciada i sols es troben en botigues especialitzades.
Les cireretes del cirerer de pastor també són comestibles. Un bon tast per treballar els gusts.

En altres indrets la planta és coneguda amb el nom d’arç blanc. La denominació popular “cirerer de pastor” pot portar a confusions segons qui i on s’usa. Amb aquest nom he vist fonts que hi assenyalen el “cirerer de Betlem” i d’altres l’arbocera.
També, en el nostre entorn, i al ser ambdós arbusts espinosos, es dona confusió entre el cirerer de pastor, de fruits vermells com els de la fotografia i l’aranyoner (Prunus spinosa) -popularment conegut com “grinyoner”- de fruits color blau fosc, també comestibles.
Alerta, idò a les confusions

Informacions:
Herbari virtual
Menuda natura
Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.