Mots perduts: porgueres

Avui dissabte de Cap d’Any.
Festejar la nit de Cap d’Any amb sopars,  felicitacions i desitjos, darrerament s’ha convertit en una festa gairebé universal.

Un bon moment, com qualsevol altre, per porgar l’anyada i comprovar les porgueres que hem deixat, i també, si fos el cas, les que s’han escolades en el gra..

Pot resultar divertit pensar en nous desitjos i canvis, malgrat saber que, en la majoria dels casos acabaran en un no res. Els canvis, essent possibles, impliquen consciència i feina, feina persistent.

El DCVB mostra:

PORGUERES f. pl.
|| 1. Allò que queda en el garbell després de passar-hi el blat o altre cereal, la farina, etc. (or., occ., bal.); cast. granzas, granzones, aechaduras. Donen del blat les porgueres, Sermó Bisbetó 37. No gos comprar forment, blats de porgueres per si mateix per revendre, Mostassaf 114. Les porgueres, vessura o escombriles: Hoc acus, Pou Thes. 153.
|| 2. fig. La part sostreta o no sotmesa a una acció bona o dolenta; cast. restos. S’hi veyen els mobles y objectes que anaven treyent…, exclamacions de compassió o esclafits de rialles anaven saludant aquelles pobres porgueres del incendi, Olives Obres, ii, 66.
|| 3. adj. Persona dolenta (Urgell, Segarra). «Ets un porgueres».
Loc.
—a) Esser més dolent que les porgueres de Catalunya: esser molt dolent o entremaliat (Valls).—b) Fer porgueres: esser molt triat, mirar-se molt en l’acceptació de les coses, seleccionar molt (Mall.).—c) No fer moltes porgueres:no gastar gaire, esser remirat en les despeses.—d) Fer ses porgueres grasses: menysprear o deixar com a inútil molta cosa que seria de profit (Mall., Men.).
Fon.: 
puɾɣéɾəs (or., men.); poɾɣéɾes (occ., val.); poɾɣéɾəs (mall.).
Sinòn.: 
porgadies, porgadures, porgues, porgueries, garbelladures.

Aportació d’Antoni Font
Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.