Mots perduts: embarriolar

Un d’aquests mots que s’han anat perdent.
Tres accepcions. Segons moments i sentit. En el Sant Llorenç tural, a vegades, s’ebarriolaven i penjaven els molons. Generalment s’ambarriolaven els camaiotsts i també els camaiots.
Les altres dues accepcions eren, encara, menys usades.

El DCVB mostra:

EMBARRIOLAR v. tr.
|| 1. Encloure dins una barriola o xarxa (Mall.); cast. enredar. Un lleó enganxat dins un grandiós batzeral que no poria passar envant ni enrera, i que com més feia, més s’embarriolava, Alcover Rond. vii, 136. Embarriolar melons: posar-los dins una mena de xarxa per a tenir-los penjats fins que madurin. Embarriolar camaiots: cordar-los quan són mig cuits, perquè no esclatin. Com veu… que es camaiots comencen a inflar…, else corden i embarriolen amb fil d’empalomar perquè no esclatin, Alcover Cont. 478. Un meló aygordenté de dotze qu’ en tenia embarriolats, Maura Aygof. 131. Embarriolar una pilota: fer-li punts de fil de color, en forma de malles de xarxa, perquè no es desfaci o s’afluixi el fil de què està cabdellada (Mall.).
|| 2. Entrelligar, agafar una cosa amb altres (Mall.); cast. entrelazar, enmarañar, enzarzar. Rams i paumes que fan ses monges…, de ses fuies saben treure uns bollats i uns llassos i unes trenes i trunyelles, i llavò hi embarriolen ramells i ramells, Alcover Cont. 74. a) fig. Y ab l’or de l’ensomni m’embarriolava, Salvà Poes. 34.
|| 3. fig. Agafar qualcú contra la seva voluntat, generalment per obligar-lo a fer qualque cosa que no li agrada; cast. coger, atrapar. «Des que som figueraler, | cada pic m’embarriolen | perque en don més que no en volen | de figues per un dobler» (cançó pop. Mall.). «M’engana que m’embarrioles | un altre any amb so segar, | perque me fas aixecar | una hora abans de cantar | es dematins ses terroles» (cançó pop. Mall.). Arribaren els bombers…; no hi havia aygua a les tronetes per a alimentar les bombes;… se donà una orde a la tropa y ben prest quedaven embarriolats gran part dels concurrents per a fer la cadena, Oliver Obres, ii, 65. Un dia dues fragates de rey embarriolaren es seu bergantí y a tots les empresonaren, Galmés Flor 165.
Fon.: 
əmbəriolá (Mall.).
Etim.: 
derivat de barriola.

Aportació de Caterina Pons
Imatge de Google

Un pensament a “Mots perduts: embarriolar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.