Excavacions a la platja de sa Coma i recerca de víctimes de la Guerra Civil de 1936

A la platja de sa Coma està previst dur a terme un treball d’excavacions i recerca de víctimes de la Guerra Civil del 1936. La platja podria ocultar centenar de cossos, i els treballs es duran a terme en dues fases i s’aturaran durant la temporada turística.
La possessió de sa Coma l’any 1929 era del Sr. Bartomeu Sagrera, i arribà a un acord amb l’amo Miquel Adrover, i la seva dona, madò Maria Bennasar, pagesos de Felanitx, que es feren càrrec de la possessió. Als anys trenta, a la possessió de sa Coma conraven blat, ordi, civada, faves i un sementer de pastura pels animals. Tenien 8 egües de cria, 200 gallines, 200 ovelles, 8 vaques i porcs. A més, un hort i un ametlerar just darrere el corral de figueres de moro, on avui en dia passa la carretera que va a Cala Millor. També hi havia olivers, les justes per oli per a la casa.
La vida de la família transcorria tranquil·lament fins que esclatà la Guerra Civil, i la matinada del 16 d’agost de 1936 les tropes republicanes comandades pel capità Alberto Bayo desembarcaren a la platja de sa Coma. Las cases de la possessió es convertiren en quarter general i hospital, i les tropes hi van estar vint-i-un dia. Arran de l’estada de la tropa, a més dels animals, desaparegueren quasi tots els ametlers, els feren arrabassar als presoners, ja que hi volien fer una pista d’aterrament pels avions, pista que no pogueren acabar, ja que hagueren de fugir a la desesperada.
A la platja de sa Coma deixaren la fossa més gran, que s’exhumarà en el marc dels quatre plans de fosses que s’executen des de l’any 2016. És una fossa de guerra i no de repressió com les que s’han obert fins ara. Les excavacions es duran a terme del 20 al 30 de març d’aquest 2023.
En aquesta quarta fase de recuperació de les víctimes de la guerra civil i del franquisme hi faran feina unes 50 persones dels equips d’Aranzadi i Arrics. En tres anys, a les diferents foses que han treballat s’han trobat 245 víctimes i de moment només s’han pogut identificar a una cinquantena.


9 pensaments a “Excavacions a la platja de sa Coma i recerca de víctimes de la Guerra Civil de 1936

 1. Des de la meva ignorància i són més preguntes que asseveracions… en deu dies (del 20 al 30 de març) i amb la temporada turística ben a prop supòs que excavaran poc i encara no trobaran cossos, no? Serà més un marcatge o presa de contacte incial… Ho deman per tenir-ho clar i no crear falses expectatives.
  A part de la platja excaven ara a algun altre lloc més a l’interior (fora del turisme i que sí podria durar més temps fora causar problemes)?
  Quan deim fossa de guerra vol dir que s’hi poden trobar també nacionals o són fosses de republicans exclusivament?

  Gràcies per avançat a qui contesti

 2. Sabeu si han consultat fonts orals, que n,hi havia ,o fan un sondeig de zones.
  “supòs que excavaran poc i encara no trobaran cossos, no? “Clar que trobaran ossos …i molts.

 3. Per la informació que tenc després d’haver-se fet la prospecció amb el georadar, ara es faran unes cates i després de la temporada turística es procedirà a fer les exhumacions.

 4. Els milicians podran així descansar, per fi, on decideixin els seus familiars. Però bé, domés deman: Si sa temporada aquest any s’avança, és hora de fer aquestes recerques?

 5. Sincerament, per a mi passa per davant el dret d’aquestes famílies a els turistes que puguin venir. No crec que en deixi de venir ni un per això i molt manco els alemanys que estan supermentalitzats amb aquest tema. Ah, i al turista que no li vagi bé, bon vent i arca nova, que ha arribat un punt que tot el que hem de fer els mallorquins ho hem de supeditar a la gent de fora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.