Entrevista a Pep Jaume, actual batle de Sant Llorenç i candidat del PSOE a les properes eleccions municipals

Pep Jaume Umbert «Gall» va néixer a Sant Llorenç el 17 d’abril de 1976. Va cursar estudis d’Administració i Finances, i d’Auxiliar d’Infermeria. Es casat té dos fills, i no té antecedents familiars dins el món de la política. De ben jove es va involucrar en política afiliant-se al partit del PSOE als 18 anys. És gerent gestor de tres benzineres.
L’Any 2007 es va presentar a les eleccions i va passar a ocupar diferents regidories, que continuà ocupant durant la legislatura del 2011 al 2015. A més, va ser membre del Consell Assessor de ràdio-televisió de Mallorca, i a la legislatura de 2015 al 2019, 2n tinent de batle, regidor de Serveis Generals, Medi Rural i Sanitat.
A les passades eleccions, en Pep va encapçalar la llista del PSOE i per primera vegada aconseguiren quatre regidors. Durant la primera etapa de l´actual legislatura ha estat regidor de Memòria Històrica, Urbanisme, Personal, i Obres Municipals. El 20 de novembre de 2022, en base a l’acord que signaren amb en Mateu Puigròs del partit Gisca, en Pep va assumir la batlia.

Pep, entrares ben jove en política i sempre amb el PSOE. És correcte?
Correcte, en tenir ideals clars no s’ha de canviar.

Quina va ser la teva prioritat quan assumires la batlia?

Evidentment teníem un full de ruta marcat amb el pacte, que es va veure afectat per la pandèmia, però la prioritat era seguir els acords que havíem signat amb els altres partits. A dia d’avui i després de reprendre el camí, dels quasi 45 punts que teníem marcats, n’haurem assolit devers 30, i 7 ò 8 estan en marxa perquè siguin una realitat en poc temps.

Aquest darrer any l’ajuntament ha rebut més de 4 milions en subvencions. A quins projectes heu destinat aquests doblers?
Ens presentarem a diferents convocatòries per un valor aproximat de 7 milions d’euros, i ens han concedit més de 5,5. A la taula rodona de fa 4 anys amb empresaris del sector turístic, vam dir que som conscients que els establiments hotelers tenen una categoria molt superior a les infraestructures municipals que els envolten. Per això, quasi la totalitat de la inversió d’aquestes subvencions anirà a millorar urbanística i eficientment aquestes zones. Una part de la intervenció al passeig Cristòfol Colon, millora i control d’estalvi d’aigua, una primera fase per valor de 1’5 milions, al carrer Savines i millora de vestuaris i graderies al camp de futbol de Cala Millor. Aprofit per dir, ja que anomenam Cristòfol Colon, que les obres van a velocitat de creuer i acabaran dins el plaç del contracte, tot i els temporals, i entenc el malestar dels comerciants de la zona. Dins el mes de maig m’asseguren que estarà acabat. Jo voldria que fos l’1 de maig i no a darreries.

Hi ha els remors de que si el PSOE torna assumir la batlia, vol llevar la Delegació de sa Coma… Què ens pots dir al respecte?
A falta de dos mesos de les eleccions sentiren a dir de tot. No, no hi intenció de llevar ni la delegació de sa Coma ni la de Son Carrió. Però hem pogut comprovar que un delegat tot sol té mal de fer assumir totes les competències d’una zona. Record que coincidirem a una xerrada amb en Joan Buades, al cel sia, que el delegat ha de ser-hi i s’ha de coordinar amb la resta d’àrees, així tots els regidors coneixeran la realitat del municipi.

A les passades eleccions, un dels punts del programa del PSOE era fer un institut. Heu fet res al respecte?
És una espineta clavada, i si torn ser batle ho lluitaré. No estic falló per no haver-ho provat. Crec que l’educació és un pilar fonamental i mai tendrem suficient. Què hem fet? M’he reunit dues vegades amb el conseller i devers 4 amb diferents directors generals, n’hem parlat, m’han passat les mides del solar que seria necessari i m’he entrevistat amb tres propietaris de solars que compleixen. Ara en tenim un de mirat, però mentre no ens assegurin que tenim la possibilitat de tenir institut no farem la passa per comprar-lo. També vaig oferir un solar educatiu que tenim a Cala Millor per fer un centre integrat de Formació Professional destinat a formació de feines que tenguin relació amb el sector hoteler i de serveis. Avui les empreses demanden professionals formats i és en general el que ens ha de diferenciar d’altres destins turístics.

Per què decidireu fer la residència per a la gent gran devora el cementeri de Sant Llorenç si teniu solars a la zona costanera amb millors vistes?
Quan fa anys varem tenir la oportunitat de comprar aquest solar, na Maria «Pastera» ja va pensar que podria ser útil per a fer-hi una residència. Quan ens donaren el sus és ver que alguns varen capejar, no sé si cap solar de la zona costanera complia urbanísticament, tot i que és ver que quan vaig entrar de batle vaig fer una cridada per veure si hi havia possibilitat de modificar res. Ens asseguraren que quedaria bé, que des de la residència no es veuria el cementeri i ho repetiren a la presentació. Vull afegir també que moltes ciutats tenen els cementeris, integrats dins les àrees urbanes, i amb respecte es poden fer moltes coses.

Quan està previst acabar les obres dels poliesportiu de sa Coma?
Hi ha obres a vegades que pareix que estan maleïdes, i passa per tot, i com a paral·lelisme diré de la reforma de l’UBS de Sant Llorenç que des de que ens feren l’encomana devem haver passat 7 anys. Idò el poliesportiu ha estat un cas similar, però anem al que és positiu, dijous passat signàvem una modificació de crèdit per dotar la partida de mobiliari. En breu hi jugarem.

El PSOE estaria a favor de les Juntes Municipals o de Districte a cada un dels nuclis del municipi que permeten la participació ciutadana?
Si, però les decisions després s’han de posar en comú en una assemblea on hi participin tots plegats. Ho deia abans quan me demanaves de les delegacions, si ens tancam al nostre redol perdem la visió del conjunt del municipi. Això crea divisió, i si volem ser forts hem d’anar junts. M’agraden els exemples,i te´n faig un: una família té un fill que estudia música i un que és futbolista, els pares han vetlar per tots dos, i possiblement faran un poc més per un dels dos, però han compartir a taula mentre dinen la situació de cada qual i la importància de cada una de les seves carreres per molt diferent que siguin. Les gelosies són el pitjor. Et pareix que és fàcil d’explicar que els propers anys invertirem aquests sis milions i en demanam una altra més de 8 milions que estam tramitant ara, i tot a la zona turística?. Però hi creim, perque d’aquest valor en deriven la qualitat del nostre destí turístic i la qualitat de les ofertes de feina.

Què destacaries en general de l’actual legislatura que s’acaba?

A nivell municipal el grau de compliment del full de ruta és alt, tot i la pandèmia i l’adaptació a nous projectes davant l’oportunitat d’aconseguir subvencions europees, que de tot d’una érem un poc reservats, però arriben, si els projectes estan ben fets arriben, per això, vull felicitar els redactors, i a nivell autonòmic i nacional la gestió de la pandèmia sense deixar ningú enrere, ni treballadors ni empresaris.

Quins són els projectes del PSOE pels propers quatre anys si tornau formar part de l’equip de govern?
No puc ser breu però ho resumiré: Seguir amb aquest projecte de transformació de les infraestructures del nostre motor econòmic, sense deixar cap nucli abandonat. Lluitar per serveis de salut i educació al nostre municipi.

Gràcies pel teu temps, Pep. Vols afegir res més?
Gràcies a tu Magdalena, i a més d’agrair-te l’atenció, afegiré una anècdota. En els darrers mesos he anat mitja dotzena de vegades pel local de Gent Gran de sa Coma, a escoltar les preocupacions que tenen, i per Sant Antoni els seus dimonis em donaren una carta/glosa, i et passaré una foto perquè la guard. Demanaven un solar i un espai més gran per a l’associació. Idò dijous passat a la modificació de crèdit hi varem incorporar una partida de 210,000€ per poder començar el procés de compra del solar. També afegiré, per parlar de Son Carrió, perquè hem centrat l’entrevista molt en la zona Costanera, que iniciarem en breu l’obertura del carrer Ferrocarril, per fer possible la reforma de l’escola. Sé que és un projecte que no tothom hi està d’acord, però deman que ens facem a la idea que és una reforma, no una ampliació, que farà que els alumnes que actualment cursen els estudis en barracons tenguin un espai nou i segur. Un dia farà gràcia dir als néts que al segle XXI anaven a classe al magatzem del tren, però és una anormalitat que hem de corregir. Hem parlant d’educació i hi acabaré dient que em sap molt de greu que les millores de l’escoleta de Sant Llorenç haguin enrocat, no ha estat deixadesa política, ni dels tècnics municipals, sinó una serie de retards en la redacció del projecte, que va quedar desert en un primer concurs, i dotar una altra vegada de crèdit… tot s’ha allargat molt. És vera que fa un any vaig demanar un any de temps, pèrò no ha estat possible arrancar. Si no hi ha res de nou aquesta setmana se tornarà a publicar el nou concurs.

2 pensaments a “Entrevista a Pep Jaume, actual batle de Sant Llorenç i candidat del PSOE a les properes eleccions municipals

  1. Sr Batle, ara es posa ses piles amb tots ells nuclis, ?? Ara que venen les eleccions es preocupa de tots els nuclis?
    Fa estona que segons quins nuclis estan mes que abandonats i a vostè Sr. Batle hi ha nuclis que no li hem vist mai.
    Sort te vostè dels regidors que te dins l’Ajuntament que fam una feinada… i almenys segons quins “nuclis” ens sentim menys abandónats,…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.