Finalitza sense resultats positius la 1ª fase de la recerca de víctimes de la Guerra Civil a la platja de sa Coma

La 1ª fase de les excavacions a la platja de sa Coma de la recerca de víctimes de la Guerra Civil no ha donat resultats positius, tot i que sí que ha permès conèixer millor el funcionament de la platja durant la Guerra Civil i els anys posteriors.
Les obres de recerca donaren inici el 20 de març i finalitzaren el dijous 30 de març.
L’arqueòleg que ha coordinat les excavacions a la platja de sa Coma é, Cesc Busquets, el qual havia demanat prudència i informat que al llarg de deu dies es farien a l’arenal de sa Coma una dotzena de tasts.

El dijous dia 30 d’abril vaig anar a visitar novament les excavacions per saber-ne el resultat i a parlar amb l’arqueòleg Cesc Busquets, que amablement em va dir:

«No hem pogut trobat res aquí on cercàvem perquè està molt alterat el nivell d’arena, han baixat molt les cotes del nivell que trepitgem, l’arena que trobem està totalment regenerada es nova. Per tant, si hi havia qualsevol resta ha marxat. El que podem dir és que a aquesta zona hem tingut un poc d’èxit i hem trobat una trinxera de guerra, pensàvem que era republicana, i coses del destí, resulta que era trinxera franquista, i està relacionada amb els nius de metralladores i amb la fortificació que és va fer a partir dels anys 40 amb aquesta platja pels franquistes. Precisament, van fer-la, per evitar que hi pogués tornar haver a la platja de sa Coma un desembarc com el que s’havia produït el 1936, amb les tropes republicanes del comandant Bayo. Varen construir aquesta trinxera on els focs creuats entre un niu de metralladores i l’altre no arriben.
Degut a la regeneració de l’arena que fa anys va tenir la platja de sa Coma, el mes d’octubre intentarem cercar en noves zones, on segurament els efectes de la mà de l’home haguin pogut afectar menys el terreny, tal com devia ser l’any 1936. Tenim bastant clar que podria ser la zona del mig de les dunes i a una altre parcel·la fora de la platja, i s’obrin noves zones on poder investigar».

A més, de la platja de sa Coma, està previst fer una recerca a l’hospital de sang, la finca de Son Escrivà, al peu del Puig de sa Font i a l’interior i l’exterior del cementeri antic de Son Carrió. Totes apareixen assenyalades com a possible lloc d’enterrament de víctimes de la Guerra Civil en el mapa de foses elaborat per l’associació Memòria de Mallorca.

2 pensaments a “Finalitza sense resultats positius la 1ª fase de la recerca de víctimes de la Guerra Civil a la platja de sa Coma

  1. Amb tots els respectes als milicians que van perdre la vida. Jo dic – ino és en to pejoratiu- si això no es podia haver fet més endavant, no ja pels costos si no per l’inconvenient que ja sabien per endavant que haurien de aturar. Però bé, vaig llegir que encara així ha estat positiu. Suposo que hauran de justificar-se d’alguna manera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.