MÉS per Sant Llorenç informa. Constitució del Parlament

Avui, a les 11 del matí, es constituirà el Parlament de les Illes Balears. La normativa que regula la seva constitució estableix que en el termini màxim de trenta dies després de la celebració de les eleccions s’ha de procedir a la sessió constitutiva.

La sessió s’iniciarà amb la constitució de la mesa d’edat formada pel diputat o diputada de més edat, que presidirà la sessió, assistida per dos secretaris que seran els diputas o diputades de menor edat.

MESA DEL PARLAMENT

A continuació es procedirà, per part del Ple, a l’elecció de la Mesa del Parlament formada per cinc persones: 1 president/a, 2 vicepresidents/es i 2 secretaris/es. Les persones elegides ocuparan els seus llocs i es procedirà al jurament o promesa, per part dels diputats i diputades, d’acatar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. Una vegada acabat l’acte de promesa la presidència declararà constituït el Parlament i n’aixecarà seguidament la sessió.

L’elecció de la Mesa del Parlament, d’acord amb l’article 38 del reglament es fa de la següent manera:

A l’elecció del president o la presidenta, cada diputat i diputada escriurà un sol nom a la papereta. En resultarà elegida la persona que obtengui el vot de la majoria absoluta dels membres de la cambra. Si ningú no obtenia en primera votació aquesta majoria, es repetirà l’elecció entre les persones que hagin aconseguit les dues votacions majors i en resultarà elegida la que n’obtengui més vots.
Els vicepresidents i/o les vicepresidentes s’elegiran simultàniament. Cada diputat i diputada escriurà un sol nom a la papereta. En resultaran elegides, per ordre successiu, les dues persones que obtenguin major nombre de vots. Els secretaris i/o
les secretàries seran elegits de la mateixa forma.

ELECCIÓ DEL PRESIDENT O PRESIDENTA DE LES ILLES BALEARS

En un termini màxim de quinze dies tendrà lloc la sessió d’obertura de la legislatura i l’elecció de presidenta o president de les Illes Balears que, després de presentar el seu programa polític, haurà d’obtenir la majoria absoluta (la meitat més un) dels vots dels diputats i diputades per ser nomenat.

Si no s’aconsegueix aquest majoria es procedirà a una nova votació quaranta vuit hores després i  la confiança serà atorgada per majoria simple (més vots a favor que en contra).

Si en aquestes votacions no s’atorga la confiança del Parlament, se’n tramitaran propostes successives i si transcorren seixanta dies a partir de la primera votació per a la investidura i cap candidat no obté la confiança del Parlament, aquest quedarà dissolt i es convocaran noves eleccions.

COMPOSICIÓ ACTUAL DEL PARLAMENT

Actualment el Parlament està format per 59 diputats i diputades: 33 diputats corresponen a Mallorca, 13 a Menorca, 12 a Eivissa i 1 a Formentera. Dels 59 escons de l’hemicicle 25 estaran ocupats pel Partit Popular, 18 pel Partit Socialista de les Illes Balears, 8 per Vox, 4 per MÉS per Mallorca, 2 per MÉS per Menorca, 1 per Unidas Podemos i 1 per la coalició Sa Unió de Formentera.

Número d’homes i dones des de la primera legislatura fins a avui. A l’onzena legislatura hi haurà 29 dones  (49%) i 30 homes (51%). (Gràfic del Parlament de les IB).

 

Percentatge d’homes i dones diputats i diputades des de la primera legislatura. S’observa la progressiva equiparació entre homes i dones. (Gràfic del Parlament de les IB).

En blau els diputats que es presenten per primera vegada, en taronja, diputats que repeteixen.  Més per Mallorca, Unidas Podemos i Sa Unió de Formentera presenten un 100% de nous diputats o diputades. El PSIB-PSOE és el partit amb més diputats i diputades que repeteixen. (Gràfic del Parlament de les IB).

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.