Apunts científics (introducció)

Començam avui una nova secció que esper que duri uns quants episodis, mentre me duri la il·lusió i, en aquest cas, els coneixements. I és que en aquesta nova secció parlarem de ciència, àrea que, cal reconèixer, escasseja un poc a la revista.

Des de la humilitat (cal reconèixer que som un “ignorant científic”) compartiré amb vosaltres els coneixements i curiositats que he anat adquirint des de fa uns anys mitjançant la lectura de la revista científica Mètode, de la Universitat Jaume I de València. Ara ja fa tres anys (en temps de pandèmia), me vaig adonar de la meva ignorància en aquest camp a partir de l’aparició del coronavirus ja que  vaig notar que no en sabia res (més enllà d’allò après a l’escola d’EGB) dels virus, l’ARN i ADN, l’origen zoonòtic, les vacunes… mentre des de les xarxes socials i altres llocs “sospitosos” no s’aturaven de bombardejar-me amb conspiracions, curacions miraculoses, etc. Per això (i ja que disponia de temps  i necessitava, supòs, de nous al·licients) vaig decidir subscriure’m a la revista científica Mètode, de la universitat valenciana Jaume I, i tenir-ne així una idea formada i no deixar-me enganar. Gràcies a aquesta publicació he anat compensant (progressivament i encara me falta molt de camí per recórrer) el meu analfabetisme científic. Però a petites passes, vaig descobrint tot un món que m’era totalment desconegut i m’ha servit per apreciar encara més tota aquesta gent que dedica la seva vida a investigar per tal que la humanitat visqui millor. En aquest sentit sempre recordaré amb estima les paraules que un metge me va dir recent nascuda la meva primera filla, després d’un part de risc.

  • La teva dona i filla estan bé, tranquil. Fa trenta anys segurament això hagués estat una tragèdia, però ara ja se controla.
  • Gràcies a Déu- me va sortir a mi, no tant per creença, que no ho som creient, sinó que imitant aquesta expressió popular tan mallorquina que en segons quines circumstàncies ens surt de l’ànima.
  • I a la ciència, jove, i a la ciència- me va dir somrient aquell metge.

I és que a vegades no recordam com ha millorat la nostra vida gràcies a la investigació científica (i no me referesc només a la medicina) i preferim cercar solucions a llocs més “místics i fantasiosos”, ignorant com hem evolucionat per bé. Això no lleva que no hi hagi hagut errors i cagades importants, però si miram la balança les dades són evidents.

En resum, la meva intenció és compartir amb vosaltres el meu recent entusiasme per la ciència i explicar-vos petites coses, fets, experiències científiques que a mi personalment m’han cridat l’atenció.

Ens anirem veient per aquí!

PD: La revista Mètode disposa també d’una pàgina web en la qual no surten tots els articles de la revista, però sí alguns més que interessants i també vídeos. Per si hi voleu pegar una ullada, us en deix l’enllaç: revista Mètode

2 pensaments a “Apunts científics (introducció)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.