De la xarxa: Comunicat del LINCC UIB sobre la supressió d’una activitat educativa sobre canvi climàtic pel Consell de Mallorca

LINCC
COMUNICAT DE PREMSA
15 de setembre de 2023

La supressió d’una activitat sobre el canvi climàtic del catàleg educatiu del Consell de Mallorca és un acte d’irresponsabilitat inadmissible

El LINCC es referma en el seu compromís de difondre a tota la societat, i al sector educatiu en particular, informació científica sobre el canvi climàtic, les causes, els efectes i les estratègies de mitigació i adaptació.

Ahir, dijous, el plenari del Consell de Mallorca va aprovar la supressió del catàleg d’activitats educatives la que tenia el títol «Aturem el canvi climàtic» i la va substituir per una activitat lligada al món de la caça. El responsable de la Conselleria de Medi Natural, Medi Rural i Esports, i vicepresident del Consell, ho ha justificat dient que es tractava d’una activitat sectària i pròpia de l’esquerra radical.

La notícia arriba en un moment en què els senyals d’alarma sobre l’acceleració del canvi climàtic arriben un darrere l’altre en forma de rècords de temperatura, fenòmens climàtics extrems, pèrdua de gel a les regions polars i d’altres. Els estudis científics i els organismes internacionals són cada vegada més contundents respecte de les amenaces a què ens enfrontam. L’Organització de les Nacions Unides avisa contínuament que les polítiques governamentals de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle són molt enfora del que seria necessari per mantenir l’increment de la temperatura global sota el llindar dels 1,5 graus.

En aquest context, una decisió com aquesta és un acte d’irresponsabilitat. L’escalfament global i el seu origen antropogènic està totalment acreditat per la ciència. Considerar que conscienciar els nostres joves sobre el canvi climàtic és una opció de dretes o d’esquerres és no entendre el gran risc econòmic, social i ambiental al qual s’enfronten Mallorca i el conjunt de la humanitat. Des de la nostra posició d’acadèmics que fan d’aquesta qüestió un dels objectes del seu estudi, demanam una rectificació. Les decisions de les institucions sobre el canvi climàtic haurien d’estar basades en la millor ciència disponible.

El LINCC (Laboratori Interdisciplinar sobre Canvi Climàtic) de la Universitat de les Illes Balears és una entitat que té entre els seus objectius, juntament amb els de recerca científica, la divulgació i la transferència de coneixements sobre el canvi climàtic. Siguin quines siguin les decisions dels dirigents polítics, el LINCC es referma en el seu compromís amb la difusió de coneixement i amb l’educació a tots els nivells sobre els efectes del canvi climàtic i les possibles estratègies de mitigació i adaptació. Decisions com aquesta no faran altra cosa que intensificar els nostres esforços en aquesta direcció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.