25 anys en marxa! Celebració de la primera marxa pel tren de Llevant

Diumenge, 24 de setembre, se va celebrar tot un seguit d’activitats organitzades per la Plataforma pel Tren de Llevant per a commemorar la primera Marxa pel Tren. Aquesta primera marxa se va celebrar el 12 de setembre de 1998, dia que se presentà el programa d’activitats.

Abans de sortir se van oferir camisetes commemoratives i alguns aprofitaren per obtenir les tiquets de la paella i fer-se fotografies de suport al tren.

A les 8,30 sortia el primer autobús de Son Servera a Son Carrió per a celebrar una visita guiada al museu del ferrocarril. Una visita molt interessant que comptà amb una explicació de la història del ferrocarril (ens cridà l’atenció que Mallorca arribà a tenir una de les xarxes de vies més denses d’Europa) i com se van anar tancant les línies existents. També poguérem viure un vagó reconstruït i les peces que hi ha per restaurar.

A les 10, a peu de via, se concentraren els participants i s’inicià la marxa des de l’estació de Son Carrió. Destacà la presència de polítics de l’anterior pacte de govern d’esquerres, que va ser criticada per alguns participant amb el retret no haver fer res pel Tren de Llevant durant el seu govern. La marxa com era previst va ser tranquil·la, amb una caminada en la que cada un anà al seu ritme, cosa que va fer el grup s’estirés.  L’organització i la premsa han apuntat la participació de devers 300 marxaires, tot un èxit tenint en compte que es tractava d’una “marxa simbòlica”.

El bon temps va afavorir la participació a la marxa.

En Mil i en Miquel  de 16 mesos i 88 anys, junts fent la marxa. Present i futur.

Devers les 12 el caminaires arribaren a l’estació de Sant Llorenç, on els paellers preparaven la paella comunitària per 200 comensals. Molts partiren cap el teatre per seguir el tercer bloc del debat i d’altres passejaren per Son Servera. Mentre membres de l’organització preparaven taules i cadires a una zona de l’aparcament amb ombra.

Paral·lelament a la marxa commemorativa des de Son Carrió  se va celebrar un programa emès pels mitjans digitals de les revistes de la comarca (Bellpuig, Cala Millor 7, Card.cat, Cap Vermell, Cent x Cent, De franc digital, Ràdio Artà, Revista 07500 i Televisió Serverina) i el Facebook de Volem el tren de Llevant. Una emissió històrica que tindrà continuïtat en altres esdeveniments.

El programa constà de tres blocs amb diferents convidats relacionats en cada un d’ells. El primer bloc tractà dels inicis del moviment reivindicatiu i les primeres marxes. Va ser moderat per Tomeu Caldentey de Ràdio Artà, va comptar amb participació de Miquel Piris, Climent Obrador, Dolors Sánchez, Montserrat Santandreu, Lluís Gili i  Toni Muñoz.

El segon bloc titolat “De la primera travessa a la decepció”, va analitzar la decepció de l’aturada del projecte quan tothom pensava que seria una realitat. Va ser moderat per Pere Cortada, de la revista digital Cap Vermell, i  comptà amb la participació de Antoni Verger, Toni Nicolau, Pere Piris, Petra Ballester, Joan Matamales i Antoni Cànoves.

El tercer bloc va parlar de la situació i necessitats de mobilitat a la comarca i de la vigència de la reivindicació d’un tren per la comarca de Llevant. Moderat per Tomàs Martínez de Card.cat, va comptar amb la presencia de les presidentes de les associacions hoteleres de Capdepera i Cala Millor,  Maria Antònia Moll i Inés; la batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer; els batles d’Artà, Son Servera i Manacor, Manolo  Galan, Jaume Servera i Miquel Oliver respectivament; i el president de l’associació d’amics del Ferrocarril, Miquel Riera.

Tots apostaren per millorar la mobilitat de la comarca, potenciar el transport public, la necessitat del tren recuperant e l traçat fins Artà i preveure els ramals a Cala Rajada i Cala Millor-Cala Bona i compatibilitzar el tren amb la Via Verda Artà-Manacor.

L’acte acabà amb la projecció del documental “Vies de Futur” de Miquel Piris i Agustí Torres. Durant l’emissió dels diferents blocs s’alternaren connexions amb la marxa i diversos muntatges fotogràfics tot recordant les marxes celebrades i les seves repercussions mediàtiques.

La jornada acabà amb dues excel·lents paelles per a 200 comensals preparades pels Ricemen’s de l’Associació de les Festes del Carme de Cala Rajada, al pàrquing de les estació de Son Servera.

La Plataforma del Tren de Llevant agraeix a tots els participants en els debats, els tècnics que la van fer possible, a les revistes de la comarca i la Televisió Serverina, a tots els caminaires, a l’associació Amics del Ferrocarril i al museu del ferrocarril de Son Carrió, al paellers i tots els qui van col·laborar en l’èxit de les diverses activitats organitzades per commemorar el 25è aniversari de la primera Marxa pel tren del Llevant. També han manifestat la seva satisfacció per la resposta dels participants i el ressò mediàtic de la commemoració.

Així informava IB3 al seu noticiari:

I els diaris.

Diario de Mallorca

Última Hora:

(Informació i fotografies de Cap Vermell).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.