Entrevista a Rodrigo Rodríguez, compositor hispà argentí és productor musical, mestre i intèrpret virtuós de la flauta shakuhachi

El 26 de setembre passat, el mestre Rodrigo Rodríguez, intèrpret virtuós de la flauta shakuhachi va gravar un vídeo a l’Església de Santa Maria de Sa Coma. Rodrigo ha viscut a Tòquio, on ha estudiat shakuhachi sent deixeble del mestre Kohachiro Miyata, un dels líders d’aquest instrument al Japó. A més, és musicòleg i divulgador especialitzat en diversos estils musicals de shakuhachi.
– Rodrigo on vas néixer?
Vaig néixer a Argentina el 29 d’agost del 1978, però als 5 anys ens vam mudar a Espanya, concretament a Mallorca.

– Quan va néixer la teva passió per la música?

Va ser a partir dels 10 anys quan vaig començar a sentir un interès excessiu amb la música. Vivíem a Sa Coma i vaig començar a fer classes a escoles de música properes de Sa Coma, Manacor, Son Servera, i posteriorment a Palma. En aquella època vaig triar la guitarra com a instrument, a més d’estudiar el repertori clàssic.

-Tens antecedents musicals a la teva família?

Sí, la meva besàvia va ser violinista. Va tenir una malaltia a la vista durant molts anys, i és l’única persona de la meva família que treballo amb la música, a part de la meva, és clar.

– Quina és la procedència de l’instrument shakuhachi?

La flauta shakuhachi és un instrument antic d’origen japonès, va ser fa molts segles un instrument religiós reservat per a un grup de monjos Budistes que el feien servir per a les seves practiques de meditació Zen. Aquesta tradició va perdurar molts segles, fins al segle XVIII, quan a poc a poc els monjos van anar desapareixent com a grup i l’instrument es va introduir en altres gèneres de música al Japó. Actualment el trobem a la música clàssica, tradicional, folklore, jazz, música cortesana, etc.

– Ets musicòleg i compositor, a més d’un virtuós del shakuhachi. A quina edat vas començar els teus estudis a Tòquio i com vas arribar a ser deixeble del mestre Kohachiro Miyata?

Vaig dedicar tota la meva adolescència a la guitarra clàssica, va ser passats els 20 anys quan em vaig trobar intel·lectualment amb el shakuhachi i el seu so, i em vaig quedar totalment enamorat fins al punt de deixar tot el que tenia a Mallorca i embarcar-me a l’aventura d’anar-hi Japó per estudiar. Va ser una decisió ferma i positiva per a mi. Al principi vaig estudiar amb altres professors de shakuhachi, van anar passant els anys i quan realment vaig estar a l’alçada per demanar ser deixeble de Miyata Kohachiro, recordo que li escrivim una carta a ell. És la via formal quan demanes ser alumne, tot ha de ser educadament i amb molt de respecte.
Miyata Kohachiro és més que el meu mestre de música i shakuhachi, uns dels meus treballs internacionalment és seguir el seu llegat, treballar amb les seves composicions i donar-les a conèixer tant com pugui.

– A quins llocs has gravat la teva música?

Els més habituals són a esglésies o llocs amb bona acústica, és l’entorn ideal per al shakuhachi. Com sabeu, fa pocs dies vam estar a l’Església de Sa Coma, i va ser una experiència molt bonica gravar en un temple modern.

– Com ha estat enregistrar a l’església de Santa Maria de Sa Coma?

Al principi pensava que, com que és una església moderna, l’acústica no seria adequada, acostumat sempre a gravar en temples antics de centenars d’anys, però l’acústica és molt bona, ia més, la il·luminació de l’Església de Sa Coma és molt brillant , ens agrada molt.

– En quins auditoris i llocs has actuat al llarg de la teva carrera?
En molts, fa gairebé dues dècades que actuo, però alguns dels més
rellevants són els conservatoris Tchaikovsky, Ma Cho Temple (La Gemma del Taoisme) ia Nova York.

– Per a les persones que vulguin conèixer la teva música, on es poden adquirir els teus CD i vídeos?
Tinc més de 30 discos publicats, disponibles a totes les plataformes i botigues, Amazon, i Tunes, Spotify. També poden accedir al meu contingut al meu canal de Youtube: https://www.youtube.com/@KZNRECORDS

– On seran els teus propers concerts?
Els meus propers concerts seran a Palma a principis de novembre, ia finals de mes surto de gira per Unió dels Emirats Àrabs, per a un projecte que finança la princesa del Regne de Sharjah, Sheikha Bodour Al Qasimi.

– Enhorabona, Rodrigo i moltes gràcies per la teva música. El so del shakuhachi és molt especial i relaxant, m’ha encantat. Sort a la teva nova gira…
Moltes gràcies. Estic molt il·lusionat de tenir aquesta oportunitat de promoure el shakuhachi en altres cultures de l’Orient Mitjà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.