“Ja fa uns anys que venim avisant del deteriorament sempre que en tenim ocasió”

El tancament de tres aules a l’escola Mestre Guillem Galmés de Sant Llorenç va agafar molta gent amb el peu girat i va sorprendre molts pares i mares. Per això, per aclarir-ho amb detall, hem trobat que era un bon moment per apropar-nos al director de l’escola, Pep Lluís Soler, per saber-ne el què i ell, gustosament, ens ha contestat totes les preguntes.

1. Entre noltros Pep… tan malament estam?

Podríem dir que l’edat no només passa per a les persones. I l’edifici antic de l’escola, que recordem va complir 62 anys de la seva inauguració el juliol passat, també en pateix les conseqüències.

2. I perquè la ciutadania ho pugui entendre, explica’ns en detall quin és el problema.
El problema principal que va fer donar la passa a la Conselleria va ser el degradament que estan sofrint elements estructurals del centre. Principalment a primera vista i a falta de fer les oportunes cates d’inspecció, pareix que els maresos dels pilars i els arcs que aguanten la porxada principal s’estan desfent poc a poc fruit del deteriorament del mateix pas del temps i del material mateix.
A més a més, les bigues de la placa del primer pis, que tenen un llum de 6 metres, tremolen contínuament amb el pes i el trànsit de l’alumnat i el professorat. Tal és el tremolor o flexament que el mateix conseller va poder veure com la imatge del projector de la pissarra digital, que està ancorat a la paret, es movia degut al moviment de la placa.
Si a això hi afegim que fa 60 anys no es solia fer placa de compressió a l’estructura i “les butxaques” de les bigues es devien omplir d’aquella manera (això és de moment un suposar que es veurà amb les cates) ha fet decidir als tècnics de l’IBISEC prendre aquesta alternativa per seguretat preventiva.

La nostra escola, vista des de la part de davant.

3. A quantes classes i infants afecta?
De moment hi ha 3 aules afectades, una de 6è de primària i dues de 5è de primària. Això representa una cinquantena llarga d’infants.
3. I jo me deman, l’any passat quan van venir a fer la inspecció tècnica corresponent, no ho van veure? Què vos van dir exactament?
Ja fa uns anys que venim avisant sempre que en tenim ocasió. De la darrera visita només ens van contestar que IBISEC comunicava que la intervenció estava en fase d’informes.
4. I tu, després de la inspecció d’ahir, t’esperaves aquesta resolució tan immediata o t’ha vengut de nou?
Sincerament ha estat tot molt ràpid, molt més de l’esperat sabent com funcionen normalment les actuacions públiques.
5. N’estàs content? Ho veies necessari?
Si es compleixen els pronòstics, i pareix que la primera passa està donada, la cosa sembla que va endavant i ja no restarà més aturada. Ara falta a veure què diran els tècnics en fer una inspecció més exhaustiva de l’edifici.
Personalment i com a responsable principal del centre quant a les persones que hi habitam cada dia, n’estic molt content ja que era més que necessari posar-se en marxa.
6. Des de Conselleria han criticat la “deixadesa” de l’anterior Govern. Hi estàs d’acord?
No crec que sigui jo qui hagi d’entrar a valorar aquestes qüestions. Creim que des del centre havíem avisat unes quantes vegades que l’edifici s’estava degradant, però es veu que en el seu moment no li van donar gaire més importància. Les seves legítimes raons segurament devien tenir.
El que ens ha de preocupar ara és que, una vegada encetat el tema, aquest no es deixi més de banda. Si escola, ajuntament i AMIPA  feim força plegats segurament el camí sigui més fàcil.
7. Pel que m’han dit, tu ja havies avisat diverses vegades del deteriorament de l’edifici. Indica’ns quantes vegades i què vos preocupava?
Els indicis de degradació de l’edifici van començar ja a l’estiu del 2016, essent director en Bernat Alzamora i jo com a cap d’estudis. Es va donar avís a Conselleria i aquesta reforçà la placa del primer pis de damunt direcció, on hi ha actualment la botiga.
El curs 17/18 donam avís ja de la degradació dels pilars de la porxada i IBISEC reforça estructuralment l’ala esquerra (mirat des de davant) de l’edifici. Es pot veure tot una estructura metàl·lica que reforça l’edifici. Es canvia també tot el pilar vertical de l’ala.
El juliol del 2018 es presenta una sol·licitud avisant de la degradació de l’edifici en el mateix sentit que les dues darreres actuacions fetes.
Cada vegada que va venir un tècnic se li va mostrar el tremolor de tota la part antiga. La resposta donada per la Direcció General Planificació i Centres va ser que es veien obligats a establir prioritats en funció de la urgència i/o perillositat de la demanda i dels recursos econòmics disponibles…
Des del mes d’abril fins al setembre del 2023 hem tengut obres als banys de la planta baixa de l’edifici antic. Aquests han estat remodelats completament per part d’IBISEC.
No és difícil veure que des de fa 7 o 8 anys s’està apedaçant el centre a base d’actuacions més o menys estructurals.
8. Com heu reagrupat els infants afectats? Serà una mesura que durarà  tot l’any?
Hem reubicat els dos cursos de 6è a l’aula cultural i a l’aula d’anglès. Els 5ès de moment han passat a la que era l’aula de 6èB i a l’aula espai de ca’l metge que estan una devora l’altra.
Les dues aules que ara ocupen els de 5è no corren cap perill ja que una és de construcció posterior i l’altre té les bigues del forjat que es recolzen al llum de 4 metres aproximadament.
La Conselleria ens ha habilitat 2 aules modulars que estan per arribar (segurament ja serà després de Nadal) que seran ocupades per l’alumnat de 5è.
Així, i amb l’opinió de l’arquitecte municipal, deixarem tot el primer pis lliure de trànsit i de pes.
9. Quines són les passes a seguir ara per la Conselleria? Quant tardarem a tenir unes aules “normalitzades”?
Segons una cridada telefònica del mateix conseller el passat divendres, aquest propera setmana i una vegada vists els informes tècnics, la Conselleria decidirà què en fa amb el centre. Si s’ha de fer cap licitació es tramitarà per via d’urgència.
10. Vols afegir res més?
Esperem que es prengui la decisió més correcte quant a acabar d’una vegada per totes amb obres quasi  any rere any i sempre amb la seguretat dels usuaris com a objectiu principal.
No sabem si només faran una actuació puntual com les anteriors, una remodelació total de l’edifici antic o si l’aixequen de bell nou. Això ho deixam als tècnics que són els entesos en la matèria i als polítics que en prenen la decisió final.
En nom del centre només vull agrair la disponibilitat que ha tingut l’ajuntament aquests dos dies on les coses han anat succeint de manera molt ràpida. Vull afegir també que tan el conseller, el gerent de l’IBISEC, com el tècnic que va venir posteriorment, van estar oberts a escoltar en tot moment les nostres preocupacions. A més, ha estat el conseller qui ha contactat personalment amb el centre per informar de la decisió d’urgència presa.

Pep LLuís Soler, director de l’escola.

2 pensaments a ““Ja fa uns anys que venim avisant del deteriorament sempre que en tenim ocasió”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.