Els Xeremiers des Puig de Sa Font al Mercat Medieval de Vic, Catalunya 2023

Comunicat: Enguany els Xeremiers des Puig de Sa Font hem viatjat a la ciutat de Vic per a participar en el seu Mercat Medieval, el més gran de tot Catalunya, i per extensió, un dels més grossos d’Espanya.Per la gran quantitat de firaires, artesans, malabaristes, patges i cavallers, músics i dansaires, casetes i cassetons, i tot un exèrcit de visitants que hi compareixen de per tor arreu, els seus carrers es converteixen durant aquests dies en tot un gran espectacle visual i auditiu.
Aquest mercat es fa durant els dies que conformen tot el pont de la Constitució, a principis de desembre. Enguany ha durat cinc dies. Des del passat dimecres dia 6 de desembre fins al diumenge dia 10.
El fred es fa palès durant aquests dies i cada any envolta l’ambient humà d’aquelles places, carrers i carreranys, gelant els peus i els nassos dels firaires i dels visitants. Una gran diversitat de flaires, colors, textures, sons, renous, de gent que ofereix i gent que cerca, de gent que només bada i d’altres que no saben a on mirar, tot plegat fa que visitar aquest enorme mercat medieval sigui una experiència que val la pena viure-la.
El nostre grup: Els Xeremiers des Puig de Sa Font, enguany és la tercera vegada que hi participem (la pandèmia ens va aturar). Durant varis dies ens vam encarregar d’omplir de música una part d’aquells carrers. Dues actuacions per dia: una tirant al migdia i l’altre prop de la posta de sol (el sol ja s’amaga prest aquests dies). El nostre espectacle és fer un passa carrer musical i de tant en tant, ens aturem a qualque racó per a sonar el que anomenem “micro concerts”, una petita successió de quatre o cinc cançons, i així anem fent fins a completar tota la zona que ens tenen encomanada (hi ha cinc zones diferents al mercat).

La gent s’atura per veure’ns passar, i sempre hi sol haver un petit grup que ens ve al darrera durant una bona part de la nostra actuació esperant que ens aturem a fer un concerte’t. Alguns d’ells ballen amb la nostra música. Altres només escolten i aplaudeixen al final de cada cançó.
Hi ha una de les cinc zones del mercat que abasta tot el centre antic de la vila: un bon grapat de carrers tan estrets que no hi poden ni circular els vehicles, i a cada cantonada hi ha una petita església (entre esglésies i convents n’hi ha una vintena a la ciutat). En aquesta zona havíem de cercar petits recons a on aturar-nos-hi per a poder sonar. Quasi al final del recorregut, quan ja acabàvem el darrer micro concert, hi vàrem crear (sí, culpa nostra) un tap de gent que vàrem tardar prop d’un quart d’hora en poder-ho desembossar i aconseguir sortir de dins aquells carrerons.
Enguany hem tornat a formar un grup nombrós, érem vint persones, tots amb vestimenta medieval. Només per a veure’ns passar ja era tot un espectacle. Xeremies, flabiols, tabals, bombos i tamborins, tarotes, trombó i un grapat variat de diferents percussions. No passàvem desapercebuts.
El problema de moure tanta gent és l’allotjament, enguany hem hagut de llogar tota una masia. Aprofito per a donar les gràcies als propietaris, una gent encantadora. I també, com és natural, el problema dels desplaçaments, resolt en que la meitat del grup va anar fins allà en varis cotxes (mitjançant el vaixell, és clar), i la resta del grup en avió.
Tot plegat ha estat, un any més, una experiència molt enriquidora per a tots els que hi hem anat. Al darrer dia, ja de tornada, la nostra conversa envoltava el desig i la confiança de que qualque dia hi puguem tornar.
Antoni Genovart
Director del grup Xeremiers des Puig de Sa Font
Desembre 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.