Joan Círia Maimo parlà a Vigo de la pianista manacorina Josepa Muñoz

D’ençà de fa quasi bé deu anys, el pianista i investigador de Felanitx Joan Círia Maimó, realitza una recerca amb la qual pretén recuperar els testimonis de les dones que es dedicaren a la música a Mallorca nascudes abans de 1925.
A dia d’avui, Círia ha recopilat dades de més de 400 casos i des de fa anys ha publicat articles i monografies sobre aquell tema, a banda d’exposar-lo a través de conferències pronunciades a Mallorca i a indrets de fora així com a diversos congressos.
La darrera conferència que sobre dones músiques a Mallorca oferí Joan Círia va ser l’1 de març al conservatori de Vigo. Un acte durant el qual aquell felanitxer parlà de més de trenta dones que a Mallorca es dedicaren a la música i que per alguna raó la seva carrera resulta interessant. Entre els exemples que exposà es trobava el de la manacorina Josepa Muñoz Oliver (1909-1974). Pianista i professora coneguda com donya Pepa que Joan Círia en un primer moment conegué per les notes que d’ella publicà la musicòloga de Manacor Bàrbara Duran. Unes dades que amb els anys Círia ha ampliat amb les que ha pogut extreure de vàries fonts, amb les que li han proporcionat diversos antics alumnes de Pepa Muñoz com: Pere Bonnín, Joan Tur o Rosa Carbonell, endemés de amb les que li han aportat alguns manacorins com les germanes Alcover Andreu, entre d’altres. Així, a través de la recerca feta per Joan Círia, avui sabem més dades fins aleshores desconegudes de Josepa Muñoz com ara: que estudià amb el pianista i compositor pollencí Miquel Capllonch fins qui assolí la carrera de piano amb altes qualificacions al conservatori de València, i que després d’oferir alguns concerts a Mallorca i haver estat guardonada a un certamen passà a Alemanya on hauria rebut lliçons del pianista polonès de renom universal Arthur Rubinstein, fins que retornà a Manacor on es dedicà a la docència, sent recordada pels seus alumnes com una gran pedagoga.
Afegir que l’exemple de Pepa Muñoz no és l’únic que de dona música de Manacor nascuda abans de 1925 Círia ha pogut recuperar, ja que, segons ens comenta, disposa d’altres exemples de manacorines músiques de carrera rellevant d’aquella època. La conferència que impartí a Vigo finalitzà amb un concert durant el qual Círia interpretà al piano diverses obres de compositores mallorquines nascudes entre 1700 i 1925, com ara Matilde Escalas, Rosa Mestre, Dolors Gispert o Catalina Martorell, entre d’altres. Fer constar que la conferència anà acompanyada d’un seguit d’imatges d’aquelles músiques totalment desconegudes i que han estat recuperades per Joan Círia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.