Conferència de Joan Sansó sobre la Setmana Santa a s’Agrícola

El passat divendres 23 Joan Lluís Sansó Riera va pronunciar una conferència a l’Associació Cultural s’Agrícola titulada «Origen i evolució de la Setmana Santa». Sansó fou presentat per l’historiador Manel Santana el qual posà èmfasi en els aspectes biogràfics del conferenciant. Sansó té una llarga trajectòria en l’activisme sociocultural en entitats com l’esplai del Casal de la Pau, l’Escola Municipal de Mallorquí, entre d’altres. Així mateix és un gran coneixedor de la història i la cultura popular i tradicional. I d’entre aquests aspectes expert en la història, l’evolució i les característiques de la Setmana Santa, tema que ens ocupa en aquesta conferència.
La Setmana Santa, té l’origen a Terra Santa quan un cop mort Jesucrist es feien processions, amb diferents aturades fins al turó del Calvari, al nord-oest de l’església del Sant Sepulcre, a prop de la Tomba del Jardí, a Jerusalem. De fet, la tradició de fer processions, apunta Sansó, eren una de les pràctiques religioses anteriors de les quals es tenen constància a les primeres civilitzacions fluvials (Egipte i Mesopotàmia)
Des de Jerusalem aquesta pràctica es va estendre progressivament a l’Europa Cristiana. Una primera etapa és l’edat mitjana fins a la reforma luterana que precipità l’aparició de les esglésies reformades.
Una fita imprescindible fou el Concili de Trent. La contrareforma amb el seu objectiu de reforçar un catolicisme que es sentia amenaçat. Bona part dels aspectes que caracteritzen l’actual Setmana Santa daten precisament d’aquest segle en un ambient de Contrareforma.
Així mateix Sansó posà esment al fet que la religió (i per tant la Setmana Santa) era un dels aspectes en comú dels territoris que conformaven l’Imperi Hispànic dels Àustries.
Altres aspectes als quals es feu referència:
– Els períodes del segle XVIII amb el moviment de la il·lustració no afavoriren precisament les manifestacions religioses d’aquesta característica. Però l’hostilitat fou més manifesta amb la creació de l’estat liberal ja al segle següent. A tall d’exemple entre 1820 i 1825 no hi hagué Setmana Santa a Espanya.
– 1902 és la data en la qual s’inicia la recuperació de la Setmana Santa a Mallorca. Tradició que visqué anys d’expansió fins a 1936.
– Curiosament als anys de la postguerra la dictadura franquista no afavorí les processions. Els motius els trobam amb l’afany de control social d’un moviment que malgrat la seva essència religiosa tenia dinàmiques i inèrcies pròpies.
– El decenni dels 80 del segle XX fou un altre dels períodes d’esplendor del moviment de confraries i de processions de Setmana Santa.
I per finalitzar, en cadascuna de les conjuntures, Sansó feu una descripció prou detallada de la iconografia (de la Mare de Deu i del Sant Crist) i de les vestimentes dels confrares.
Hem d’afegir que la sala de l’associació estigué plena a vessar d’un públic divers prou interessat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.